Dostupni linkovi

Nedelja ponosa u Beogradu: Veliki koraci uprkos mraku


Početak Nedelje ponosa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Početak Nedelje ponosa, vrpcu je presekao Stevan Filipović

Nedelja ponosa 2016. – uvertira u niz događaja koji će prethoditi Prajd šetnji zakazanoj za nedelju, 18. septembra, svečano je počela.

Vrpcu je, u beogradskom Mikser hausu, simbolično, presekao poznati reditelj mlađe generacije Stevan Filipović, čiji filmovi “Šišanje” i “Pored mene” govore o mladima i njihovom suočavanju sa nasiljem i ekstremizmom koji ih okružuju, ali i prihvatanjem različitosti drugih.

Otvarajući manifestaciju, koja se ove godine odvija pod sloganom "Ljubav menja svet", Filipović je podsetio da je za poslednjih 15 godina, koliko je prošlo od prvog beogradskog Prajda, koji se završio stravičnim nasiljem nad učesnicima, pređen dugačak put:

"Uprkos mraku koji nas okružuje, napravljeni su najvažniji koraci. To nije mala stvar. Zbog tih koraka, danas borci za LGBT prava i LGBT sugrađanke i sugrađanke ne stoje sami, već imaju podršku brojnih komšija, prijatelja, novinara, umetnika, policajaca i ostalih građana i građanki Srbije koji su u njihovoj borbi prepoznali univerzalne vrednosti", rekao je Filipović.

Sa otvaranje Nedelje ponosa: Okolnosti u društvu su se promenile
Sa otvaranje Nedelje ponosa: Okolnosti u društvu su se promenile

I članovi organizacionog odbora Nedelje ponosa kažu da su se da su se okolnosti u društvu promenile, te da se ovogodišnji Prajd organizuje u atmosferi bez straha i većih tenzija. Posle godina odbijanja i zabrana, navode kako očekuju da i ovogodišnja šetnja, koja će ići od Slavije do trga Republike u centru Beograda, bude uspešna, te da ne postoji bojazan da će biti zabranjena.

"Put do ove tačke je bio dug, zabrane nisu bile potrebne, ali je bilo potrebno da povećamo vidljivost i ukažemo na probleme LGBT zajednice, a to su nasilje i diskriminacija", rekao je Goran Miletić, član organizacionog odbora.

Iako se već dve godine Prajd održava uspešno i bez značajnijih incidenata, atmosfera u kojoj LGBT osobe svakodnevno žive i dalje je daleko od prihvatljive.

I sam Goran Miletić je zbog svog aktivizma pre svega nekoliko nedelja dobio pretnje putem društvenih mreža, dok je Boban Stojanović, takođe organizator Prajda i fizički napadnut. U sred dana, u strogom centru grada. Napadači još uvek nisu privedeni.

"Što se tiče napada na mene, trenutno je u procesu identifikovanje pošto sam prepoznao napadača na jednom video snimku. Na osnovu toga, policija se trudi da imenuje ta lica", kaže Stojanović, ali dodaje, ne očekuje mnogo:

Boban Stojanović: Želimo stvarati pritisak na institucije da rade svoj posao
Boban Stojanović: Želimo stvarati pritisak na institucije da rade svoj posao

"S obzirom da to nije prvi put i da se uvek oduzme mnogo vremena, a onda se ta lica ne identifikuju. Ako se identifikuju, onda im se da neka mala, uslovna kazna. Ovo i radimo zbog takvih stvari, da bismo o tome govorili, da bismo stvarali pritisak na institucije da rade svoj posao. Jer, to jeste bio zločin iz mržnje."

A zločin iz mržnje, podseća Goran Miletić, u srpskom zakonu postoji.

"Mi zločin iz mržnje u Krivičnom zakoniku imamo od 2012. godine, ali ni jedan slučaj nemamo pred sudijom", kaže Miletić.

Organizatori ukazuju i da oni nisu ti koji odlučuju o tome koliko će policajaca u danu šetnje biti na ulicama Beograda, te da će, kako je navela Anita Mitić iz organizacionog odbora, pripadnici MUP biti prisutni zbog huligana, a ne zbog učesnika Prajda.

"Jako je važno da polako menjamo i sam taj narativ – zbog čega je policija tu. Mi nismo krivi jer 5.000 ili 7.000 policajca treba da izađe na ulicu. Policija je tu zbog navijača, huligana i desničarskih organizacija, a ne zbog nas", poručila je Mitić.

Šetnja 18. septembra biće kruna Nedelje ponosa tokom koje će biti organizovan niz događaja, podeljenih u tri celine - debatni, filmski i kulturni.

U Kulturnom centru grada svakog dana će biti organizovani debatni programi na kojima će se razgovarati na različite teme vezane za prava LGBT zajednice, ali i druge teme poput o vršnjačkog nasilja.

Ove godine, i Kinoteka je izašla u susret i priredila set filmova koji se bave LGBT tematikom. Kulturni programi će se odvijati uglavnom u četvrti Savamala, a obuhvataće različite izložbe, večeri stend-ap komedije...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG