Dostupni linkovi

Nastavlja se hajka na 'bakljaše' iz Francuske


Hrvatski navijači tokom utakmice Hrvatska - Češka na Europskom nogometnom prvenstvu, 17. lipnja 2016.
Hrvatski navijači tokom utakmice Hrvatska - Češka na Europskom nogometnom prvenstvu, 17. lipnja 2016.

U Hrvatskoj se nastavlja hajka na navijače koji su prije desetak dana na utakmici Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj sa reprezentacijom Češke na teren bacili baklje i jedan topovski udar. Deset ih je već privedeno i kazneno prijavljeno. Međutim, struka upozorava da nema osnove za njihovo kazneno gonjenje i da je to rezultat pritiska dijela politike i dijela javnosti.

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa jednog od privedenih navijača, kaže da za takve postupke uopće nema pravnog osnova.

"Koliko znamo, u Francuskoj nije podnijet optužni prijedlog niti privatna tužba, pa niti hrvatsko zakonodavstvo nije moglo ići u procesuiranje ovog postupka. U spisu ne postoji nikakav dokaz da su radnje koje im se stavljaju na teret propisane u Francuskoj kao kazneno djelo, niti kako se to u Francuskoj progoni", navodi Ljubičić.

Na jednom sudu određuju im pritvor, drugdje ih puštaju kući, čak su i kvalifikacije različite, ali najčešća je tučnjava i izazivanje nereda.

Ipak, mediji upozoravaju da je sam Hrvatski nogometni savez (HNS) zahvalio navijačima koji su na stadionu fizički napali bacače baklji, a i da se oni sami po društvenim mrežama hvale da su pretukli "huligane" s bakljama, pa nije baš jasno – koga bi u stvari trebalo kazniti? Također, samo bacanje baklji nije po hrvatskim zakonima kazneno, već prekršajno djelo.

Baklje na travnjaku tokom meča Hrvatska - Češka
Baklje na travnjaku tokom meča Hrvatska - Češka

Splitski novinar Damir Petranović kaže za RSE da je tridesetodnevni pritvor za većinu od deset privedenih i bio motiv za cijelu pravosudno-policijsku akciju.

"Dakle, vi ćete otići u pritvor i mjesec dana iza rešetaka razmišljati o tome što ste učinili, a kasnije – ako budete i oslobođeni – nikoga nije briga. Očito da država pritvor koji se, inače, smatra mjerom opreza, praktički želi pretvoriti u kaznu", navodi Petranović.

Petranović ističe da je "ova trenutačna pravosudno-policijska akcija rezultat medijskog linča i političkog pritiska od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u prvim minutama nakon incidenta objavila jedan bijesan i dosta nerazuman status na Facebooku".

"Ona je rekla da se radi o mrziteljima Hrvatske i 'orjunašima' koji će platiti svoje grijehe. Ja ovu akciju više pripisujem osvetničkoj želji politike i dijela javnosti, nego tome da je ona eventualno utemeljena u bilo kakvom pravnom osnovu", riječi su Damira Petranovića.

Mutni Mamićevi poslovi

Konačno je svima jasno da se radi o ratu navijača – većinom navijača splitskog "Hajduka", ali i drugih klubova – protiv Hrvatskog nogometnog saveza za kojeg imaju mnogo argumenata doživljavati ga kao privatno poduzeće Zdravka Mamića.

Međutim, dva su nova momenta iskrsla u najnovijoj aferi – prvo, da nitko od desetero privedenih nije nikada ranije evidentiran zbog navijačkog nasilja, a da je bar jedan od privedenih uzorni sportaš – juniorski prvak svijeta s hrvatskom vaterpolo reprezentacijom.

Drugo, incident sa bakljama na Euru bio je dovoljan povod da mnogi utjecajni svjetski mediji – od Le Mondea do Guardiana nadalje – otvore temu o mutnim poslovima potpredsjednika HNS-a Zdravka Mamića.

Tako već i Guardian prenosi kako mnogi među ogorčenim navijačima misle da bi tek sramoćenje i neuspjesi na terenu na međunarodnoj razini bili jedini put do promjena u hrvatskom nogometu.

Osuđujući njihove metode, Guardian kaže kako vrlo vjerojatno ogorčeni navijači stoje i iza iscrtavanja kukastog križa na travnjaku splitskog stadiona Poljud pred točno godinu dana, kada se igrala kvalifikacijska utakmica za Euro s Italijom. Počinitelji još nisu pronađeni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG