Dostupni linkovi

Napad na inspektora, šta da očekuju građani?


Mjesto pucnjave na policijskog inspektora Predraga Šukovića u Podgorici
Mjesto pucnjave na policijskog inspektora Predraga Šukovića u Podgorici

Napadač, koji je policijskom službeniku Predragu Šukoviću u ponedjeljak u centru Podgorice ispalio tri hica u noge, a čije je fotografije, skinute sa okolnih nadzornih kamera objavila Uprava policije, tražeći pomoć od građana, još nije identifikovan.

Šuković je medijima ispričao da mu je napadač sa šeširom i naočarima za sunce prišao sa leđa i da se gotovo naslonio na njega prije ranjavanja.

Mogući napadač na Šukovića, grab Policije Crne Gore
Mogući napadač na Šukovića, grab Policije Crne Gore

Policijski izvori koji žele da ostanu anonimni tvrde da se radi o jasnom slučaju upozorenja Predragu Šukoviću, koji je široj javnosti postao poznat nakon što je javno prozvao potpredsjednika Vlade Duška Markovića i bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića za povezanost sa takozvanom mojkovačkom kriminalnom grupom koja se navodno bavila švercom cigareta. Marković i Veljović su više puta kategorično demantovali navode Šukovića.

On je kasnije, podsjetimo, na portalima pod pseudonimom, postavljao komentare koje je sud protumačio kao prijetnje Markoviću, zbog čega je prvostepenom presudom osuđen uslovno na tri mjeseca zatvora.

Poslanik Velizar Kaluđerović, član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, kaže da raniji navodi Šukovića koji su ga doveli u konflikt sa moćnim ljudima u državi, dodatno obavezuju nadležne da otkriju nalogodavce napada.

"Jer, ukoliko u najkraćem mogućem roku ne otkriju počinioca, a posebno nalogodavce, ukupna demokratska javnost će sa razlogom imati osnov za sumnju da su nalogodavci napada upravo pripadnici kriminalnih struktura na koje je ona javno i jasno upro prstom", komentariše Kaluđerović.

Ovim povodom oglasio se i Duško Marković koji kaže da je svako dovođenje ovog napada u vezu sa javnim sukobom koji je imao sa policajcem Predragom Šukovicem – zlonamjerno. Marković kaže da je zaštitu svoje ličnosti od Šukovićevih navoda obezbijedio u sudskom postupku.

Duško Marković
Duško Marković

"Osuđujem mučki napad na policijskog službenika Predraga Šukovića. To ne bi smjelo da se dešava u današnjoj Crnoj gori. Vjerujem da će u skladu sa tim našim interesom nadležni organi učiniti sve da u najkraćem roku otkriju počinioca, a nakon toga i nalogodavca. To naravno ne mogu da dovedem u nikakav kontekst sa sudskim slučajem u javnom sudskom procesu koji sam imao sa gospodinom Šukovićem i naravno neke novinske spekulacije koje sam imao prilike da vidim danas odbacujem kao tendenciozne i zlonamjerne", rekao je Marković.

Presuda Osnovnog suda kojom je Šuković oglašen krivim za navodne prijetnje potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću je naručeni privatni alibi za rješavanje spora kroz "institucije sistema", kaže za naš radio Goran Rodić, advokat ranjenog policajca Predraga Šukovića.

"Nakon toga, danas se prešlo na vaninstitucionalno djelovanje. Jedinstvo institucije i vaninstitucije ima jedan zajednički cilj. Poruku, da policajci ne smiju raditi svoj posao kada je u pitanju neko ko kontroliše instituciju, kao i dešavanja van institucije. To je ustvari poruka svim građanima Crne Gore", rekao je Rodić.

Crnogorska policija je saopštila da intenzivno radi na otkrivanju osobe koja je pucala u Šukovića, naglašavajući u saopštenju da ovaj napad smatraju napadom na Upravu policije, institucije sistema i državu.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG