Dostupni linkovi

Na ratištima u Siriji i Iraku deseci djece iz BiH


Djeca borci IDIL-a, neidentifikovana lokacija
Djeca borci IDIL-a, neidentifikovana lokacija

Više od 80 djece iz Bosne i Hercegovine nalaze se na teritoriji pod kontrolom militantne organizacije "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL) u Siriji i Iraku i predstavljaju "tempiranu bombu" koja može biti glavni sigurnosni rizik kada se vrate, navodi se u studiji Atlantske inicijative, a prenosi Rojters.

Muslimani iz Bosne i Hercegovine su najveća grupa sa Zapadnog Balkana koja se bori za IDIL u Siriji i Iraku, uz borce iz drugih zemalja kao što su Kosovo, Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija, navodi Rojters.

Studija neprofitne sarajevske organizacije "Atlantska inicijativa", u koju je Rojters imao uvida, navodi da je broj odraslih muških boraca pao sa 188 - koliko ih je bilo u trogodišnjem periodu do kraja 2015. - na 91, nakon što ih se 47 vratilo u BiH, a 50 ubijeno.

Od aprila mjeseca manje od polovine Bosanaca koji se nalaze u Siriji su vojno sposobni muškarci, dok su tamo još 52 žene i 80 djece.

Neka djeca, koja su otišla u to područje sa porodicama, pridružila su se borbenim jedinicama IDIL-a, navodi se u studiji.

Prema navodima svjedoka i društvenim mrežama, dječaci od 13 ili 14 godina prolaze vojnu obuku prije nego se pridruže borbenim formacijama.

Najmanje jedan maloljetnik poginuo je u borbi, piše u studiji, u kojoj se vlasti BiH pozivaju da spriječe odvođenje djece u zone sukoba.

"Vidimo potpuno novu generaciju djece koja su odgajana na bojnom polju ili pored njega", kaže koautor studije Vlado Azinović.

Prema njegovim riječima, "oni su kao tempirana bomba" za bilo koju zemlju u kojoj bi se našli po povratku sa ratišta.

Odlasci i povratci iz Sirije su gotovo stali početkom 2016. godine, jer vlasti BiH rade na procesuiranju potencijalnih boraca, kao i onih koji su se vratili sa ratišta, navodi se u studiji.

Neki od bosanskih muslimana, podsjećaju autori studije, usvojili su radikalni salafijski islam od stranih boraca koji su došli da se bore tokom rata u BiH 1992. do 1995 na strani muslimana protiv srpskih i hrvatskih snaga.

Neki od njih osnovali su ilegalne zajednice, koje Islamska zajednica u BiH želi da zatvori.

U studiji se još navodi da bi zvaničnici Islamske zajednice mogli biti potencijalna meta povratnika sa ratišta.

Inače, u posljednjem izvještaju Stejt Departmenta o terorizmu u svijetu u 2015. godini i dalje su među zemljama pod prijetnjom terorizma Kosovo, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG