Dostupni linkovi

Rusija garantuje za Ratka Mladića


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je Sud u Hagu dobio hitan podnesak koji je podnela odbrana optuženika Ratka Mladića. U tom zahtevu od Tribunala se traži da se Mladiću odobri privremeno puštanje iz pritvorske jedinice u Hagu kako bi se prebacio u Rusiju radi neophodnog kliničkog lečenja.

„U predmetu protiv Ratka Mladića, advokati njegove odbrane podneli su danas zahtev za privremeno puštanje optuženog na slobodu. Podnesak je dosta obiman, ali u ovom trenutku ne mogu ništa o tome više da kažem jer nisam imao uvid u njega. Uostalom, to je javni zahtev, tako da je dostupan javnosti“, kaže Golčevski za naš program.

Upitan u kom roku će Tribunal u Hagu odgovoriti na podnesak Mladićeve odbrane, Gočevski kaže da će „zahtev svakako biti procesuiran u skladu sa uobičajenim procedurama“ i da će na njega biti „odgovoreno u dogledno vreme“.

Pored podneska, Mladićevi advokati su, kako je potvrđeno za RSE, u ime svog branjenika podneli i nalaze lekara-veštaka o njegovom zdravstvenom stanju, za koje tvrde da se u poslednje vreme naglo pogoršalo.

Sastavni deo podneska je, rekao nam je Miodrag Stojanović, kobranilac Ratka Mladića, i garancija države Rusije.

Za RSE Stojanović pojašnjava da je na zahtev odbrane Ratka Mladića, Vlada Ruske Federacije dala garancije ukoliko bi Haški tribunal privremeno pustio Mladića na lečenje. To, kako kaže Stojanović, znači da bi ga oni prihvatili na zdravstvene pretrage, kontrolu i lečenje i nakon toga, kada to Hag bude zahtevao, vratili u pritvor Tribunala u Hagu.

Podsetimo, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhapšen je 26. maja 2011. godine. Optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u šest opština imao razmere genocida, kao i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladićeva odbrana tražila je oslobađanje, dok je Tužilaštvo zatražilo doživotni zatvor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG