Dostupni linkovi

Mladi i sigurnost: Kultura nekažnjivosti uzrok problemima


Severna Mitrovica, ilustrativna fotografija
Severna Mitrovica, ilustrativna fotografija

Mladi na severu Kosova se ne osećaju bezbedno, a za rešenje problema potreban je zajednički rad institucija sistema i građana, smatraju naši sagovornici.

Tema je aktuelizovana ovog vikenda, nakon što je došlo do teškog ranjavanja dvojice mladića u jednom od lokala u Zvečanu, a potom i do bombaškog napada na patrolu Kosovske policije u Severnoj Mitrovici, kada je jedan policajac lakše povređen.

Šef operative regionalne direkcije policije Mitrovica Sever Željko Bojić kaže za RSE da policija radi u skladu sa zakonom, uredbama i pravilima koja se donose, ali da je potrebno da se svi uključe, pre svega lokalna samopurava, koja i donosi odluke o radnom vremenu lokala.

„Trenutno, po našim procenama najveći problem je upravo rad lokala kojima je dozvoljeno da rade duže nego što je uobičajeno, i u Mitrovici i u Zvečanu“.

Bojić kaže da u poslednje vreme ovakvi incidenti nisu bili česti, te da je stanje bilo zadovoljavajuće, ali zbog novonastale situacije najkasnije u utorak biće održan sastanak sa predstavnicima opština gde će se postignuti dogovor i doneti odluka o radnom vremenu lokala.

„Policija će svaku odluku koja se donese, sprovoditi i zatvarati lokale u kojima se okupljaju mladi.“

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković najoštrije je osudio nasilje koje se dogodilo proteklog vikenda na teritoriji opština Zvečan i Severna Mitrovica rekavši da su poslednji događaji dokaz “da smo svi kao društvo zakazali”.

U izjavi za RSE Janković kaže da je rad lokala na teritoriji ovih opština, na preporuku policije, ograničen do ponoći.

Željko Bojić
Željko Bojić

U cilju prevencije policija već duže deluje i na ulici kaže šef operative Koosvske policije Željko Bojić, i najavljuje pojačanu kontrolu lica i vozila.

„I u protekla dva dana i narednih dana biće rigorozna i oštra kontrola od strane policije. Tom prilikom vršiće se pregled sumnjivih vozila i lica, kao i onih koji se nalaze u lokalima. U bezbednost dece moramo da se uključimo svi, mi kao policija, roditelji, prosvetni radnici. Svi moramo poneti teret jer nam je bezbednost dece na prvom mestu“. Apelovao je na sve građane da imaju razumevanja za operacije koje preduzima policija i pozvao na saradnju.

Sociolog i novinarka Sanja Sovrlić smatra da je činjenica da nema kazne najviše doprinela da se krivična dela tokom vikenda počine sa, kako kaže,”takvom lakoćom”.

„Naime, radi se o generacijama koje su žrtve političkih previranja i mislim da je pred nama težak zadatak da ih naviknemo na život u kom je takvo ponašanje kažnjivo“, naglašava Sovrlić za RSE.

Ona kaže da se ovih dana čuju brojne kritike na račun policije, ali da je problem sistemski.

„Ovde ne postoji funkcionalno pravosuđe, pa ni lokalne samouprave, ustvari mnogo toga ne fuinckioniše. Mislim da je problem sistemski i ne može se kriviti samo jedna institucija.“

Sovrlić smatra da se u rešavanje problema pored institucija sistema moraju uključiti i porodica, mediji i nevladin sektor, da bi se situacija na terenu promenila, ali da je politika iznad svega.

„Međutim i u ovom slučaju politička volja ima ključnu ulogu, jer mislim da je politika najviše i dovela do ovakvog stanja.“

Tokom prošlog vikenda u jednom od kafića u Zvečanu došlo je do teškog ranjavanja dva rođena brata od kojih je jedan i dalje životno ugrožen.

Dvojica 19-godišnjaka koja su počinila krivično delo teškog ubistva u pokušaju su uhapšena, a policija je konfiskovala dva pištolja. Dan kasnije ručna bomba bačena je oko ponoći na policiju u severnom delu Mitrovice, prilikom vršenja saobraćajne kontrole vozila. Počinioci su u bekstvu.

A evo kako mladi vide trenutnu situaciju u severnoj Mitrovici i Zvečanu, a kako roditelji:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG