Dostupni linkovi

Severna Mitrovica u iščekivanju kandidatura za gradonačelnika


Severna Mitrovica, ilustracija
Severna Mitrovica, ilustracija
U sredu u ponoć ističe rok za predaju kandidature za gradonačelnika Severne Mitrovice za vanredne lokalne izbore koji će se održati 23. februara u toj opštini.

U Centralnoj izbornoj komisiji su naveli da je samo Demokratski savez Kosova predao aplikaciju kandidata. Saznajemo da se radi o Musi Miftari.

„S obzirom da je rok podnošenja kandidatura u ponoć, još je rano. Obično kada se podnose aplikacije, politički subjekti nastoje da to odrade u zadnjem trenutku. Ta utakmica je uvek takva“, kaže za RSE, član CIK-a Bajram Ljatifi.

Vanredni izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice su raspisani pošto izabrani gradonačelnik u drugom krugu ispred Građanske inicijative ’Srpska’, Krstimir Pantić, nije hteo da potpiše svečanu izjavu na kojoj su bile oznake države Kosova. Za ove izbore vlada slobodna konkurencija, zapravo, svako može konkurisati.

Vlateda Kostić, ispred Građanske inicijative ’Srpska’ u izjavi za RSE navodi da je doneta odluka da kanidat za gradonačelnika ovog puta bude Goran Rakić, inače dosadašnji direktor komunalnog preduzeća „Standard“ u Severnoj Mitrovici.

„Mi ćemo u toku dana predati kandidaturu. Rok za predaju je u ponoć. Ovog puta smo sasvim sigurni da će sve biti onako kako treba da bude i da će Mitrovica napokon dobiti gradonačelnika“, kazao je Kostić.

Tokom prvog kruga lokalnih izbora kandidat za Severnu Mitrovicu bila je Adrijana Hodžić, bošnjakinja iz Mitrovice, inače šefica Administrativne kancelarije pri Vladi Kosova u tom delu grada.

Ona, u izjavi za RSE, kaže da se ovog puta najverovatnije neće kandidovati zbog, pre svega, lošeg iskustva tokom prošlog kruga kada su u pitanju dovedena demokratija, transparentnost, regularnost i proces prebrojavanja glasova.

„Ja mislim da naše društvo nije dostiglo taj nivo demokratije gde bilo za Albance ili za Srbe bude prihvatljivo da u jednoj multietničkoj sredini kakva je Severna Mitrovica za gradonačelnika bude neko ko ne dolazi iz srpske ili albanske zajednice“, kazala je ona.

Inače, Oliver Ivanović ispred Građanske inicijative SDP bio je protukandidat Krstimira Pantića u drugom krugu lokalnih izbora u decembru. Njemu je međutim EULEX u utorak odredion jednomesečni pritvor jer je osumnjičen za ratne zločine i teško ubistvo nakon konflikta na Kosovu.

A sredinom januara je ubijen Dimitrije Janićijević, odbornik Samostalne liberalne stranke u opštini Severna Mitrovica, koji je takođe bio jedan od kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice.

Slobodan Petrović, predsednik ove stranke, za RSE navodi da se unutar partije još uvek vode konultacije da li će izći sa svojim kandidatom ili će pak podržati nekog drugog kandidata.

Svog kandidata ranije je imala i Demokratska partija Kosova.
XS
SM
MD
LG