Dostupni linkovi

Ivanović prebačen u pritvor u Prištini


EULEX
EULEX
Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću određen je jednomesečni pritvor i u utorak ujutro rano je odveden u Prištinu u pritvorsku jedinicu, izjavio je u severnoj Mitrovici njegov advokat Nebojša Vlajić.

Advokat je rekao da će na ovakvo rešenje uložiti žalbu jer smatra da su razlozi za pritvor nepostojeći i neosnovani i da će tražiti njegovo oslobađanje.

Optužbe, osim što su krajnje ozbiljne za najteža krivična dela "smešne, izmišljene i besmislene", rekao je Vlajić.

"Ono što se Ivanoviću stavlja na teret nije mogao da učini i nije učinio, motivacija za to je van prava i tu nikakve situacije u smislu dokaza ne postoje. Na način na koji je Ivanović optužen svako od nas može biti optužen i na Kosovu za nas zbog ovoga nema ni životne ni pravne sigurnosti", rekao je on.

Reakcije Beograda na pritvor za Ivanovića

Vlada Srbije traži da lider GI SDP Oliver Ivanović bude hitno pušten da se brani sa slobode, rekao ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin.

"Vlada Srbije traži da se Oliver Ivanović hitno pusti na slobodu, da se brani sa slobode, da mu se omogući da svoju odbranu pripremi na odgovarajući način, a da do tad bude premešten u odgovarajuće jedinice na severu Kosova i Metohije kako bi njegovo zdravlje i bezbednost bili zaštićeni", rekao je Vulin za Tanjug.

On je kazao da vlada traži da se što pre izađe sa optužnicom protiv Ivanovića, kako bi se "znalo na čemu smo, šta je skrivio i od čega treba da se brani". Vulin je ocenio da hapšenje Ivanovića pokreće ozbiljna pitanja i sumnje.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da će Beograd od Euleksa tražiti sve podatke u vezi sa pritvaranjem Ivanovića.

"Beograd će biti do kraja zainteresovan da čuje koji su razlozi za pritvaranje Olivera Ivanovića", rekao je Selaković.

Predstavnica GI SDP Ksenija Božović izjavila je novinarima da su svi predstavnici Srba sa severa Kosova zatražili puštanje na slobodu Olivera Ivanovića, a ako se to ne desi, zapretili su da će podneti ostavke na mesta u lokalnim skupštinama opština na severu Kosova.

Ivanović je osumnjičen u istrazi o ratnim zločinima, koja je u toku, kao i u vezi sa ubistvom počinjenim nakon konflikta na Kosovu.

Misija EULEX potvrdila je da je na zahtev međunarodnog tužioca iz Kancelarije specijalnog zužilaštva Kosova, u utorak rano ujutro, međunarodni sudija Osnovnog suda u Mitrovici odredio jednomesečni pritvor Ivanoviću koji je osumjičen za ratne zločine i teško ubistvo.

Podseća se da je Ivanović dan ranije dobrovoljno došao u policijsku stanicu u severnoj Mitrovici nakon prethodnog dogovora između međunarodnog tužioca iz Kancelarije specijalnog tužilaštvo Kosova i advokata Ivanovića.

Nakon što je ispitan, Ivanović je uhapšen po nalogu tužioca, i izveden pred međunarodnog sudiju u Osnovnom sudu u Mitrovici, navodi EULEX.
XS
SM
MD
LG