Dostupni linkovi

Mediji u Srbiji: Na šta je mislio Johanes Han


Johanes Han i Aleksandar Vučić
Johanes Han i Aleksandar Vučić

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je izjavom da su „potrebni dokazi za kršenja slobode medija u Srbiji“, učinio dve stvari, navode sagovornici RSE. Prvo, demantovao je sopstveni izveštaj o napretku Srbije ka EU u kome je sloboda medija kritikovana, a drugo, implicirao je da su optužbe za cenzuru i pritisak na medije, netačne.

Han: Politika se nije promenila - Sloboda medija ostaje kritična tema

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je u sredu da sloboda medija ostaje "kritična tema“.

On je rekao da je to kritična tema u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i da se "ta politika nije promenila".

Han je to izjavio preko svoje portparolke Maje Kocijančič kako bi razjasnio kontroverze nastale nakon njegove nedavne izjave da je "neophodno naći dokaze da je sloboda medija u Srbiji ugrožena".

"Komesar smatra da je sloboda medija od kritične važnosti i da o tome nema pregovora", precizirala je portparolka u saopštenju za medije.

U istoj poruci, Han je poručio da su iz Brisela i ranije stizali izrazi zabrinutosti zbog pogoršanja medijske situacije u Srbiji i da se o toj temi redovno razgovara u tekućim kontaktima sa srpskim vlastima.

Komesar je objasnio da je samo želeo da istakne potrebu da se o problemima ugrožavanja slobode medija razgovara otvoreno, demokratski, smireno i na osnovu činjenica i da njegova nedavna izjava treba da se posmatra u tom okviru.

"Naša politika se nije promenila", poručio je Han.

Izjava evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, da su uz optužbe za kršenje slobode medija u Srbiji potrebni dokazi jer, kako se izrazio „glasine nisu dovoljne“, učinila je medijsku situaciju u Srbiji još konfuznijom, naročito što su kritike slobode medija i stizale iz Hanovog okruženja.

Balkanska istraživačka mreža – BIRN, koju je u poslednje vreme zapljusnuo čitav talas napada od strane vlasti i odavno poznate etikete „lažova“, „plaćenika“ i „izdajnika“, izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog izjave komesara Hana. Direktorka BIRN-a Gordana Igrić kaže da je „prilično jasno šta se dešava sa medijima u Srbiji“.

„Ne samo zato što je BIRN napadnut, jer to nije jedini slučaj. To je proces koji traje već izvesno vreme. Svedoci smo gašenja određenih emisija koje su bile kritički orijenstiane u odnosu na vlast. Svedoci smo napad ai na druge organizacije kao što je Fond za humanitarno pravo. Imali smo vrlo ružan napad na ombdusmana Sašu Jankovića. Tako da, to jeste jedan proces koji traje i gde su, uslovno rečeno ’neprijatelji’, praktično svi koji podignu glas i to se zapravo pretovi u hajku na ljude kao ’izdajnike’, ’neprijatelje’ i slično“, rekla nam je Gordana Igrić.

Ovim povodom oglasila se i organizacija „Reporteri bez granica“, koje je, u nedavno objavljenom izveštaju o slobodi medija, Srbiju rangirala 13 mesta niže u odnosu na prethodni izveštaj, što je bio i neposredan povod za izjavu komesara Hana. Kristijan Mir, izvršni direktor „Reportera bez granica“, rekao je za portal cenzolovka.rs da su se u 2014. godini nezavisni mediji i novinari koji su kritički nastrojeni, našli na udaru ozbiljnih pritisaka u nekoliko slučajeva, uprkos tome što je u toku proces pregovaranja o pristupanju Srbije EU.

„Novinski tekstovi u kojima je kritikovana Vlada bili su izbrisani sa interneta, a nezavisnim novinarima je prećeno ili je na njih izvršen pritisak. Sloboda medija mora biti snažan uslov za priključenje Srbije EU“, rekao je Kristijan Mir za cenzolovku.

Ivan Medenica
Ivan Medenica

Profesor Fakulteta dramskih umetnosti Ivan Medenica ukazuje da je izjava komesara Hana, na prvi pogled ispravna, odnosno da je za svaku optužbu potrebno pružiti dokaz. Međutim, kako primećuje ovaj teatrolog, „podtekst te izjave, a ja kao pozorišni čovek uvek čitam i tekst i podtekst, jeste dosta zabrinjavajući. On na neki način implicira da su optužbe za cenzuru i uopšte za pritisak na medije, netačne. E, to jeste problematično. Možda treba kao društvo da se potrudimo da i njemu i svima pružimo dokaze o različitim oblicima pritiscima u medjskoj sferi – bilo da ih zovemo cenzura ili autocenzura“

Igrić: Han demantuje sopstveni izveštaj

Dodatno iznenađenje, dodaje Gordana Igrić, direktorka BIRN-a, proizilazi iz činjenice da je upravo Evropska komisija, u izveštaju o napretku Srbije na putu evrointegracija, kritikovala oblasti poput slobode medija. „U samom prošlogodišnjem izveštaju se navode problemi koji ovde postoje – samocenzura, pritisci... Tako da, vrlo je čudno da gospodin Han, na neki način, demantuje sopstveni izveštaj“

Podsetimo da je Maja Kocijančić, portparolka Johanesa Hana nedavno odbacila kao neosnovane tvrdnje premijera Srbije, Aleksandra Vučića, po kojima „EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanju protiv srpske Vlade“. Povod za Vučićeve optužbe bio je izveštaj BIRN-a o navodnim manipulacijama u izboru firme za ispumpavanje vode u kopu Tamnava - Zapadno polje.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

"To su oni koji su lagali o Air Serbia, oni koji su dobili pare od šefa Misije EU-a u Srbiji Majkla Davenporta i EU-a da govore nešto protiv Vlade. Tim lažovima recite da su opet lagali", rekao je tada Vučić (09.01.2015.) Danas, međutim, ne krije zadovoljstvo izjavom evropskog komesara, za koga kaže da je „pokazao koliko je častan čovek“ i pita se da li će dobiti izvinjenje. „Hoće li neko da kaže izvinite što smo lagali? Hoće li neko da kaže izvinite što smo poštene ljude optuživali? Plašim se da u Srbiji to nije moguće da čujete“, rekao je Vučić.

Iako je Vučić, očekivano, zadovoljan Hanovom izjavom, ona u suštini ne menja ambijent u kome rade mediji u Srbiji, zaključuju profesor FDU Ivan Medenica i Gordana Igrić iz BIRN-a.

„Meni se čini da se ništa u poslednjem periodu nije promenilo i da se ništa bitno nije desilo da bi smo promenili utisak da stanje nije dobro, generalno gledano. Niz medijskih afera se dešavao unazad nekoliko meseci... da spomenemo samo napade na sajt Peščanika, da govorimo o ukidanju emsije Utisak nedelje, da govorimo o mnogim medijskim linčevima koji su se dešavali po tabloidima“, kaže Medenica.

„Hanova izjava apsolutni ništa ne menja, osim što je ovoj vlasti poslala poruku da nastavi i dalje da se ponaša onako kako se ponašala, samo sa blagoslovom Brisela ili direktno gospodina Hana“, rekla je Gordana Igrić.

XS
SM
MD
LG