Dostupni linkovi

Medaljon za vladiku dok narod životari


Patrijarh Irinej i episkop Jovan
Patrijarh Irinej i episkop Jovan

Zlatnik sa likom episkopa Jovana, koji se pojavio u javnosti, izazvao je brojne negativne reakcije, ali prema poznavaocima prilika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, to nije veliko iznenađenje, s obzirom na opšte poznatu sklonost vladika ka raskošnom životu, velelepnim dvorovima i skupocenim automobilima.

Etnolog Borivoje Radić smatra da su ovakvi postupci neprimereni vremenu u kome dobar deo naroda živi u siromaštvu i da pokazuju sve izraženije otuđenje vladika od sopstvene pastve.

U Eparhiji šumadijskoj nije bilo moguće dobiti zvaničan komentar na pojavljivanje zlatnika sa likom episkopa Jovana, ali nam je nezvanično rečeno da se ne radi o zlatniku već o medaljonu iskovanom povodom 20 godina njegovog episkopskog službovanja, kada je i štampana prigodna monografija.

Naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman, je rekao da su medaljon i monografija deljeni gostima, prilikom proslave jubileja episkopa Jovana i da on nije namenjen za prodaju.

Etnolog Borivoje Radić kaže za naš program da je, bez obzira na to, episkop Jovan ovim činom preuzeo na sebe veliki teret pred vernicima koji od njega očekuju potpuno suprotno ponašanje.

"Jer ovaj narod zaista teško živi i pomno gleda u one koji ga vode i predvode, a vladika je jedan od tih koji su na čelu verske organizacije. Svakako da to što on sada čini nije u skladu sa tim kako narod živi i šta pre svega od njega očekuje. A očekuje skromnost, što je osnovna hrišćanska vrlina, a to, rekao bih, nije baš ni malo skroman čin i zaista me čudi da preuzima takvu odgovornost na sebe", kaže Radić.

Naš sagovornik kaže da je narod u Srbiji, koji veoma teško živi, zbog toga izuzetno osetljiv na sve izraženije socijalne razlike, a pogotovu kada ovakvi slučajevi dolaze iz Crkve.

"Narod je vrlo osetljiv u ovoj zemlji u kojoj se veoma teško živi. Osetljiv je na skupocene limuzine koje imaju vladike, osetljiv je na na svako razmetanje, a ovo je jedan čin koji je zaista neprimeren i ne znam odakle uopšte jedna takva ideja", kaže Radić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG