Dostupni linkovi

Mala matura: Testove čuvali BIA i policija


Osnovna škola u Batočini kod Kragujevca
Osnovna škola u Batočini kod Kragujevca

Učenici završnog razreda osnovne škole u Srbiji u sredu polažu test iz maternjeg jezika, u četvrtak će polagati test iz matematike, a u petak kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Štampanje i distribuciju testova ove godine pratile su opsežne bezbednosne mere kako se ne bi desilo da testovi procure u javnost, a u taj posao, pored policije, bili su uključeni i pripadnici Bezbedosno informativne agencije.

Pre nego što su se našli ispred osmaka, štamapanje testova nadzirali su pripadnici BIA, a njihovu distribuciju pratilo je policijsko obezbeđenje.

Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete i predsednica ovogodišnje Upisne komisije, nije želela da komentariše pojedinosti vezane za štampanje i distribuciju testova, navodeći da je ceo postupak obavljen po predviđenoj proceduri.

Predsednica Sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže za RSE da je poseban bezbedonosni režim potreban da bi se sprečila svaka mogućnost prevremenog otkrivanja sadržaja testova.

Jasna Janković
Jasna Janković

“Svakako mislim da je važno raditi na tome da testovi nekako ne procure u javnost i ne prodaju se na ulici, kao što smo to imali prilike da doživimo pre nekoliko godina, jer to je, pre svega, posramilo čitav prosvetni sistem i sve ljude u njemu koji nisu bili ni krivi ni dužni”, kaže naša sagovornica.

Po rečima načelnika Školske uprave u Kruševcu Zorana Askovića, ove godine su preduzete sve preventivne mere da sadržaj testova ne procuri u javnost, zbog čega su oni pod nadzorom policije od preuzimanja u Beogradu do isporuke školama.

“Testove čuvaju pripadnici Policijske uprave, od preuzimanja u Beogradu sve do sedam sati u petak ujutru. Što se tiče distribucije, mi u Kruševcu ni ranije nismo imali nikakve problem, a preduzeli smo sve mere da ih ne bude ni ove godine”, kaže Asković.

Bavljenje formom umesto suštinom

Međutim, Jasna Janković smatra da i ovakav način čuvanja testova pokazuje da se ljudi u obrazovanju više bave formom nego suštinom, jer završni test treba da pokaže “šta su i koliko deca naučila, a ne ko će i kako čuvati testove do polaganja male mature”.

“Nekako se mi sada više bavimo time gde će biti testovi, ko će se uključiti, koliko policajaca će ih čuvati, a nismo se dovoljno bavili na koji način će se đaci testirati. Da li ćemo tu uspeti da održimo isti kriterijum za sve, a ne kao do sada neki prepisuju, a drugi ne prepisuju. To što su se svi uključili u čuvanje testova meni ne daje neku nadu da mi idemo pravim putem, osim što se nadam da će to ove godine sprečiti bilo kakvo curenje”, kaže Janković.

Posebne mere bezbednosti prilikom štampanja i distribucije testova uvedene su nakon što su 2013. godine ukradeni testovi za malu maturu, a ranije se čak dešavalo da se pre završnog ispita pojave i na uličnoj prodaji.

Kradljivci testova iz 2013. godine su osuđeni na uslovne kazne, a prema saznanjima sindikata, oni koji su ih pre toga krali i prodavali nisu otkriveni i procesuirani.

“Da li su se time organi koji treba da se bave takvim slučajevima, zaista i bavili ne znam, jer nikada nisam videla da je nešto o tome objavljeno, tako da mi nemamo nikakva saznanja u vezi sa tim”, kaže predsednica Sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG