Dostupni linkovi

Makedonija: Ostavke, pregovori i protesti


Centar Skoplja, 6. maj 2016.
Centar Skoplja, 6. maj 2016.

Piše: Zoran Kuka

U makedonskoj skupštini već tri dana traje rasprava o opozivu predsednika Đorga Ivanova, nešto što se neće desiti zbog nedostatka potrebne dvotrećinske većine. S druge strane, ministar finansija Zoran Stavreski je podneo ostavku "zbog zdravstvenih razloga".

Ali, u javnosti i na socijalnim mrežama glavni su komentari – da bliski saradnici napuštaju brod Nikole Gruevskog, bivšeg premijera i lidera vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

Ipak, rano je konstatovati da njegov brod definitivno tone, iako je ozbiljno poljuljan. Rano je zbog toga što je Gruevski i dalje igrač na pregovaračkoj tabli.

Pregovori na partijskom nivou, kako javljaju partiski izvori, se vode oko datuma izbora, oko formata nove vlade koja bi organizovala te izbore, o biračkom spisku i o Specijalnom javnom tužilaštvu koje se bavi kriminalom, korupcijom i izbornim manipulacijama po navodima takozvanih opozicionih bombi, odnosno javno objavljenih prisluškivanih telefonskih razgovora više od 20.000 ljudi.

Sve je na stolu ili, kako kaže za RSE profesor Denko Maleski, teško je prognozirati dalji razvoj situacije.

"Ceo naš politički sistem funkcioniše na guranje, kao neki stari pokvareni auto a uvek neko spolja treba da nas gurne u pravom smeru", ocenjuje Maleski.

Ništa bez stranog faktora, navodi Maleski, te dodaje da u demokratskoj državi ostavke funkcionera lete na sve strane odmah nakon objavljivanja prisluškivanih razgovora.

U međuvremenu, aktivisti "Šarene revolucije" najavljuju nove proteste, u sredu uveče za podršku Specijalnom javnom Tužilaštvu, a za četvrtak najavljuju blokadu mostova u makedonskoj prestonici.

Aktivisti traže da se do 18. juna Ustavni sud izjasni o ustavnosti Specijalnog javnog tužilaštva. Cilj je, kako navode, sprečiti svaki eventualni pokušaj vlasti da ukine Tužilaštvo koje se svakodnevno součava sa opstrukcijama sudskih vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG