Dostupni linkovi

Makedonija: Mandat za sastav vlade onome ko dokaže većinu u Sobranju


Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev se najduže zadržao kod predsednika Ivanova
Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev se najduže zadržao kod predsednika Ivanova

Nakon višečasovnih konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih partija, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je u sredu uveče saopštio da će mandat za sastav nove vlade dobiti partija ili koalicija koja će ga izvestiti i dokazati da je obezbedila većinu u 120-članom Sobranju.

"Drugim rečima, najpre potvrda i dokaz o većini, pa zatim mandat o sastavljanju vlade, u skladu sa članom 90 iz Ustava Republike Makedonije", rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik se pozvao na slobodu procene koju po ustavu ima, s tim da zakon ne precizira šta treba raditi u ovakvim situacijama.

Prema Ivanovu, osim političke, Makedonija već "ima nešto što sve više liči na ustavnu i institucionalnu krizu".

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, koji je pre susreta sa Ivanovim izrazio očekivanje da ce dobiti mandat za sastav vlade, nagovestio je da će epilog biti ovakav. On se najduže zadržao kod predsednika, a posle dvosatnih razgovora, saopštio je šta mu je Ivanov preneo.

"Ukazao je da mi trebamo da dokažemo kako imamo većinu za formiranje vlade, u skladu sa Ustavom, a to je najmanje 61 poslanik, kao dokaz sa svojim potpisom. To zatim treba dostaviti kabinetu Ivanova i tek onda ćemo dobiti mandat za formiranje vlade", rekao je Zaev.

On je istakao da će u skladu sa time doneti odluke i informisati javnost kako će dalje postupati.

Ni on, ni Ivanov nisu precizirali u kom roku bi trebalo sakupiti pomenute potpise.

Podsetimo, Socijaldemokratski savez je na parlamentarnim izborima u decembru svojim rezultatom osvojio 49 poslanika, a partije Albanaca imaju ukupno 20 poslaničkih mesta, od kojih 10 ima Demokratska unija za integraciju, partija koja je u koaliciji sa VMRO DPMNE u proteklih osam godina.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, čija partija je osvojila 51 poslaničko mesto, nije uspeo da u predviđenom roku od 20 dana dogovori koaliciju za sastav vlade.

Partije Albanaca nedavno su potpisale platformu sa nekoliko zahteva i insistiraju da oni budu ispunjeni od strane partije koja želi da formira vladu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG