Dostupni linkovi

Gruevski najavljuje formiranje vlade, a Zaev prigovore


Treba se okrenuti sprovođenju ekonomskih reformi i otvaranju novih radnih mesta: Nikola Gruevski
Treba se okrenuti sprovođenju ekonomskih reformi i otvaranju novih radnih mesta: Nikola Gruevski

Predsjednik VMRO DPMNE i doskorašnji premijer Makedonije ​Nikola Gruevski čija je koalicija na poslaničkim izborima u nedelju osvojila 51 mandat a Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) 49 mandata, rekao je da Makedonija treba što pre da dobije novu vladu koja će raditi na reformama, pre svega ekonomskim, ali i na priključivanju države EU i NATO.

"Ne očekuju nas samo pregovori o koaliciji koja će formirati vladu, koja konačno treba da izvede državu iz krize, narod to od nas očekuje, zato su nas i birali. Preko glave im je krize od svih onih koji su je i napravili", rekao je Gruevski na spontanom okupljanju u sedištu stranke.

On je ocenio da se, nakon izbora, treba okrenuti sprovođenju ekonomskih reformi i otvaranju novih radnih mesta, povećanju plata i penzija, subvencijama, odnosno projektima koji će rešiti probleme građana Makedonije, prenose lokalni mediji.

Istovremeno, najveća opoziciona stranka u Makedoniji SDSM saopštila je danas da prvi nezvanični rezultati Državne izborne komisije (DIK) pokazuju neizvesnost u vezi sa brojem dobijenih poslaničkih mandata.

"Mali broj glasova je odlučujući za broj mandata u nekim izbornim jedinicama", navodi se u saopštenju.

Prema poslednjim podacima DIK-a, Demokratska unija za integraciju (DUI) osvojila je deset madata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca (DPA) dva. Sobranje će imati 120 članova umesto 123, jer je glasanje u dijaspori propalo.

Ranije je visoki funkcioner VMRO DPMNE Vladimir Đorčev rekao da je ova partija "pobedila na izborima i mandatar će biti lider stranke Nikola Gruevski".

Đorčev je pozvao lidera SDSM Zorana Zaeva da čestitita pobedu VMRO DPMNE, jer kako je rekao, on i njegova stranka treba da imaju evropske manire i da verifikuju izbore.

"I zvanično je potvrđeno da je VMRO DPMNE partija pobednik na ovim izborima. Razlika je oko 20.000 glasova. Pobedili smo u šest, od sedam izbornih jedinica", rekao je Đorčev na konferenciji za novinare.

Kako su preneli lokalni mediji, Vladimir Đorčev je ocenio da je Makedonija imala fer, inkluzivne i demokratske izbore i dodao da je sada vreme za prevazilaženje krize i da ne treba da se prave podele, već da svako treba da dobije šansu da učestvuje u demokratskom procesu.

Funkcioner VMRO DPMNE je rekao i da ne očekuje da Zoran Zaev podnese ostavku i povuče se iz političkog života, što je obećao da će uraditi u slučaju da izgubi.

"Ipak, odluka je na njemu i na članstvu SDSM", rekao je Đorčev i pozvao članstvo VMRO da dostojanstveno proslave pobedu.

Pristalice VMRO DPMNE, nakon što je DIK saopštio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, proslavile su na ulicama makedonskih gradova pobedu stranke bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Izborni proces protekao mirno

Prema podacima DIK-a, na četvrte vanredne izbore u Makedoniji u posljednjih osam godina na birališta je izašlo 66,46 posto biračkog tela od oko milion i 800.000 registrovanih birača, a birališta su zatvorena prema planu, u 19 časova.

Predsednik Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski saopštio je na konferenciji za novinare da je najveća izlaznost na nedeljnim izborima bila u četvrtoj izbornoj jedinici (Strumica, Kavadarci, jugoistok zemlje), a najmanja u šestoj izbornoj jedinici (Tetovo, Gostivar).

Čičakovski je rekao da nisu zabeležena veća narušavanja izbornog procesa, osim što je bilo građana koji nisu mogli biti pronađeni u biračkom spisku.

Međutim, nevladina organizaciji Civil, koja prati izbore sa 308 posmatrača ocenila je da je zabeležen veliki broj neregularnosti tokom izbornog procesa.

Predsednik te organizacije Džabir Derala naveo je da je birački spisak u haosu i da više od 2.000 ljudi nije moglo da ostvari glasačko pravo.

Potpredsednik SDSM-a Damjan Mančevski izjavo je po završetku izbora kako velika izlaznost glasača pokazuje da građani žele promene. On je rekao da su se određene stare navike određenih grupacija bliskih vlasti ponovo pojavile i da su pokušali da spreče građane da glasaju, ali da se pokazalo da to nije bilo dovoljno.

Portparol VMRO DPMNE Ivo Kotevski poručio je na kraju izbora da su građani glasali za kraj krize u koju je SDSM gurnuo Makedoniju. On je ocenio kako je rano da se komentariše velika izlasnost građana na birališta, ali da veruje kako je razlog tome velika motivisanost birača.

FOTOGALERIJA

Glasanjem na 3.480 biračkih mesta građani su birali jednu od 11 ponuđenih opcija - pet koalicija i šest partija, odnosno 1.092 kandidata za 120 poslaničkih mesta.

Kandidatske liste u svim izbornim jedinicama imale su vladajuća koalicija na čelu sa VMRO DPMNE, opozicioni blok predvođen Socijaldemokratskim savezom, partija Albanaca u vladi - Demokratska unija za integraciju i koalicija VMRO za Makedoniju.

Novina na ovim izborima bila je birački spisak u kome se, osim ličnih podataka, nalazi i fotografija svakog birača.

Na posebnom spisku je bilo oko 230.000 građana za koje se pokazalo da žive ili rade u inostranstvu, a pri registraciji korišćen je i bezbojni sprej kako bi se sprečilo duplo glasanje.

Ove mere su proizašle iz dugotrajnih pregovora najvećih partija uz posredstvo međunarodne zajednice, sa ciljem da budu obezbeđeni uslovi za fer i regularne izbore koji su dva puta otkazivani jer je bilo ocenjeno da nisu ispunjeni uslovi.

Regularnost izbora pratilo je više od 7.000 domaćih i gotovo 700 stranih posmatrača, a akreditovano je oko 80 novinara iz inostranih medija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG