Dostupni linkovi

Makedonska hajka na Soroša


Upravo Džordž Soroš je pomagao VMRO-DPMNE dok je bila u opoziciji: Susret Soroša i Gruevskog u Pragu 2011.
Upravo Džordž Soroš je pomagao VMRO-DPMNE dok je bila u opoziciji: Susret Soroša i Gruevskog u Pragu 2011.

U Makedoniji traje intenzivna i agresivna kampanja protiv nevladinih organizacija koje finansira Fond otvoreno društvo Džordža Soroša, a koju je lider vladajuće partije VMRO DPMNE Nikola Gruevski indirektno najavio odmah nakon izbora.

Razlozi su ideološki, ali i vrlo praktični, objašnjavaju naši sagovornici.

Aktuelni mandatar za sastav nove makedonske vlade Nikola Gruevski i desnica smatraju Soroša ocem liberalizma, koji je suprotnost desničarskom autoritarizmu kome pripada i Gruevski. Tako da je to prvenstveno ideološki razlog, ocenjuje analitičar Arsim Zekoli.

"Drugi razlog je praktičniji, odnosno finansijski, jer Soroševa sredstva sprečavaju totalnu kontrolu Gruevskog. Gruevski smatra da, ukoliko društvo nema novca, neće imati ni moći, niti načina, a niti snage da mu se suprotstavi", komentariše Zekoli.

To je, međutim, ironija, jer je upravo Soroš pomagao ovoj vlasti dok je bila u opoziciji da opstane i utiče na političke tokove.

Treći razlog kampanje vladajućih protiv Soroševog fonda, smatra Zekoli, je unutrašnjopolitički. Nastoji se stvoriti razdor u samoj opoziciji, podjelama na frakcije i klanove, za koje Gruevski i njegova stranka tvrde da su zavisni od Soroševe pomoći. Time Gruevski podstiče populističke frakcije i struje u opoziciji, sa kojima će moći mnogo lakše da se dogovori.

Ugružena pozicija

Univerzitetski profesor Denko Maleski ističe da je ugrožena pozicija vladajuće partije razlog za borbu VMRO DPMNE protiv Soroševe mreže.

"Vladajuća partija posle izbora već treba planirati povlačenje u opoziciju i nalazeći se pod pritiskom sa svih strana udara tamo gde oseća da je taj pritisak najdirektniji, nastojeći da ponovo uspostavi nekakvu kontrolu u pokušaju da sačuva vlast", ocenjuje Maleski.

U javnosti se postavilo pitanje i da li je nedavni protest protiv Soroševog fonda pred zgradom Donalda Trampa u Njujorku organizovan na inicijativu VMRO DPMNE, a u okviru “desorošizacije”, koju je Gruevski najavio u proglasu nakon parlamentarnih izbora.

"Borićemo se za ‘desorošizaciju’ Republike Makedonije i jačanje nezavisnog građanskog sektora koji neće biti ni pod čijom kontrolom. Oblast finansiranja fondacija i nevladinih organizacija biće regulisana po uzoru na najnaprednije demokratije u svetu", poručio je Gruevski nakon izbora, na protestu njegove partije pred zgradom Državne izborne komisije zbog prigovora opozicije na tok izbornog procesa.

U periodu koji je usledio, dvadesetak organizacija koje u Makedoniji finansira Sorošev fond požalile su se na ulazak finansijske inspekcije u njihove prostorije.

Istovremeno, VMRO DPMNE svakodnevno izdaje saopštenja u kojima oštro kritikuje Sorošev fond i izjednačava njegovo delovanje sa aktivnostima opozicije.

Takođe, najviši zvaničnici ove partije, na čelu sa Gruevskim, u poslednjim istupima i intervjuima ne propuštaju priliku za oštru kritiku Soroša i njegove fondacije.

Sva saopštenja i izjave obavezno sadrže poruku da Makedonija mora ići napred i da je proces “desorošizacije” jedan od koraka za izlazak iz krize.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG