Dostupni linkovi

Lideri EU pozvali Moskvu da sarađuje s Porošenkom


José Manuel Barroso nakon sastanka lidera EU
José Manuel Barroso nakon sastanka lidera EU
Čelnici Evropske unije pozitivno su ocijenili izbore u Ukrajini i obećali svaku pomoć novom predsjedniku koji je osvojio vlast u zemlji srušene ekonomije, sa separatistima na istoku i trajnim pritiskom Moskve.

U izjavi koja je uslijedila nakon večere u Briselu u ponedjeljak, čelnici 28 zemalja članica su novog ukrajinskog predsjednika Petroa Porošenka označili kao "izraz volje" građana te zemlje.

Evropski lideri su dodali da "nepokolebljivo podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", te da osuđuju ilegalnu aneksiju Krima koju je provela Rusija u martu ove godine.

Oni su pozvali Moskvu da sarađuje s Porošenkom, povuče svoje vojnike s granice, te da iskoristi svoj utjecaj na oružane separatiste da smire tenzije u istočnoj Ukrajini.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da bi se Rusija mogla suočiti s novim krugom sankcija, ukoliko Kremlj ne bude saradjivao ili pomagao da se okonča nasilje na istoku.

Ukrajinski ambasador pri Evropskoj uniji Konstantin Jelisijev oštro je reagovao na briselsko pominjanje novih sankcija.

"Mi ne bismo trebali smirivati agresora, niti crtati nove crvene linije. Kad Rusija napadne teritorij Ukrajine, biće prekasno da se nametnu sankcije", kazao je Jelisijev u intervjuu njemačkoj agenciji DPA.

Ukrajinski ambasador je predložio da se preduzmu ekonomske mjere poput isključivanja Rusije iz svjetskih finansijskih tokova ili oduzimanja prava da 2018., organizuju Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Nakon večere, predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso kazao je kako će EU nastaviti pružati financijsku i drugu pomoć Ukrajini, kako bi se situacija u zemlji popravila.

"Danas smo donijeli odluku da otvorimo drugu fazu liberalizacije viza za Ukrajinu. To je za građane važno i imaće odjeka u društvu", kazao je Barroso.

Barroso je prenio kako je razgovarano o naporima za povećanje energetske sigurnosti za Ukrajinu, ali i samu EU:

"Ja vjerujem da smo, u stanju, uz malo dobre volje, postići dogovor. Zato još jedanput pozivam obje strane da finaliziraju konkretne prijedloge oko snabdjevanja plinom jer je to svima u interesu. Rusiji kao proizvođaču, Ukrajini kao tranzitnoj zemlji i, naravno, Evropskoj uniji kao potrošaču", zaključio je Barroso.
XS
SM
MD
LG