Dostupni linkovi

Lavrov: EU od Ukrajine pravi "sferu uticaja"


Sergej Lavrov na konferenciji u Belgiji
Sergej Lavrov na konferenciji u Belgiji
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je EU da pokušava da stvori svoju "sferu uticaja" pritiskom na Ukrajinu da izabere bliže veze sa blokom na uštrb odnosa sa Rusijom. Na press konferenciji u Moskvi sa njemačkim šefom diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom, iznio je niz oštrih optužbi na račun evropskog bloka.

Sergej Lavrov je svom njemačkom kolegi, Štajmajeru, samo u prvoj rečenici diplomatskim riječnikom prenio stav Moskve da građanima Ukrajine treba omogućiti da situaciju razriješe sami bez miješanja sa strane.

“Naša pozicija je poznata.Vjerujemo da Ukrajinci sami treba da nađu rješenje za izlazak iz političke krize.To bi trebalo da bude u skladu sa interesima naroda Ukrajine. I mi se nadamo da će i drugi partneri Ukrajine slijediti isti princip “, rekao je Lavrov.

Potom je uslijedio manje diplomatski riječnik. Lavrov je, naime, optužio evropski blok da pokušavaju da kreiraju svoju sferu uticaja pritiskajući Kijev da potpiše sporazum o asocijaciji i pridruživanju, a na štetu odnosa sa Moskvom.

U potpunosti sam saglasan sa Frank Vlaterom da ne bi trebalo da bude sfera uticaja. Ali gurajući Ukrajinu na jednu stranu, govoreći joj da mora izabrati ili EU ili Rusiju, EU zaparavo pokušava da kreira takavu sferu.To je očigledno i nema lijepih riječi koje to mogu promijeniti”, kaže Lavrov.

Onda je nastavio da kritikuje diplomatske napore EU da posreduje u sporu između Janukovičeve proruske vlade i prozapadne opozicije predvođene Arsenijem Jatsenjukom i Vitalijem Kličkom.

“Ne izgleda korektno i uglađeno govoriti o slobodi izbora i istovremeno slati izaslanike svakog dana, bez poziva, da provode vrijeme u Kijevu i pokušavaju da ubijede ukrajinsko vođstvo da izaberu put koji će ih gurnuti ka EU I SAD ” , podvukao je Lavrov.

Na sve to je njemački ministar vanjskih poslova, Frank Valter Štajnmajer priznao da je bilo “neke vrste rivaliteta “ između Rusije i Zapada oko Ukrajine, ali je potom dodao da bi bilo kontraproduktivno za razvoj odnosa između EU i Rusije, da Ukrajina postane neki elemenat “geopolitičke partije šaha”, te je pozvao na pregovore za traženje političkog rješenja krize.

Štefan File
Štefan File
Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič prošlog je novembra neočekivano prekinuo političke i trgovinske pregovore sa EU, kako se vjeruje, pod pritiskom Moskve.Taj potez je uzrokovao masovne proevropske i antivladine demonstracije koje su izazvale aktuelnu krizu u zemlji.

Evropski komesar za proširenje Štefan File, vratio se u Kijev ove sedmice gdje je juče, u četrvrtak, pozvao obje strane da se dogovore oko ustavnih reformi kojima će se ograničiti predsjednička ovlašćenja u korist parlamenta.Vlasti je još jednom upozorio da ne maltretiraju demonstrante i aktiviste koji već više od dva mjeseca protestuju u Kijevu.

Razgovori Lavrova sa njemačkim šefom diplomatije Štajnmajerom stižu dan nakon što je ruski ministar vanjskih poslova u "Komersantu" napisao da su odnosi Rusije I EU “ stigli na neku vrstu trenutka istine” oko Ukrajine.

U međuvremenu je njemački dnevnik "Bild" objavio da kancelarka Angela Merkel planira da se sljedećeg utorka u Berlinu susretne sa Kličkom i Jatsenjukom.
XS
SM
MD
LG