Dostupni linkovi

Otkud austrijski diplomata na predizbornom mitingu vladajuće stranke u Makedoniji?


Burne reakcije javnosti: Sebastijan Kurc i Nikola Poposki na mitingu VMRO DPMNE
Burne reakcije javnosti: Sebastijan Kurc i Nikola Poposki na mitingu VMRO DPMNE

Učešće austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca na predizbornom mitingu vladajuće stranke VMRO-DPMNE izazvalo je brojne reakcije u Makedoniji.

Burno je bilo na društvenim mrežama, a najglasniji su bili neki pro-opozicioni mediji i analitičari, kojima je smetalo to što je Kurc prisustvovao događaju koji je organizovala partija u kojoj ima mnogo članova optuženih za kriminal i korupciju.

Međutim, nije bilo zvanične reakcije opozicionog Socijaldemokratskog saveza.

U Ministarstvu inostranih poslova Austrije ističu da je Kurc na predizbornom skupu učestvovao, ne kao šef diplomatije, već predstavnik Evropske narodne partije (EVP), čiji je član njegova Narodna stranka Austrije (OVP), kao i VMRO-DPMNE.

Ministarstvo ističe da se stanje u Makedoniji ne sme jednostrano posmatrati, već da je neophodno da reformske napore preduzmu zajedno konzervativni i socijaldemokrate.

Obe strane, kako se poručuje iz Beča, treba da stvore uslove za slobodne i fer izbore.

Za vreme posete Makedoniji, Kurc je imao i zvanični sastanak sa kolegom Nikolom Poposkim, koji je na kandidatskoj listi VMRO DPMNE za predstojeće parlamentarne izbore.

Na zajedničkoj pres konferenciji, austrijskog šefa diplomatije su novinari pitali o nastupu na mitingu vladajuće partije, a on odgovorio da je to uobičajeno u evropskim partijskim porodicama.

“Što se tiče odluke makedonskog naroda, moje mišljenje je sasvim jasno - ja pozivam makedonski narod da izadje na izbore, a odluku za koga će glasati, svaki pojedinac treba sam doneti. Ja sam deo sestrinske partije i mi imamo i lično veoma dobre kontakte sa Poposkim. Ima mnogo političara u Evropi koji su deo druge partijske porodice i oni učestvuju na ovakvim događajima. Ne treba da to pogrešno interpretirate.”

Miting pristalica VMRO DPMNE u Skoplju
Miting pristalica VMRO DPMNE u Skoplju


Kurc je upitan i da li mu je bitno to što podržava sestrinsku partiju u kojoj ima optuženih za korupciju, a on je odgovorio da to nikada nije nevažno i da se na taj podatak uvek treba ozbiljno gledati. Na sreću, postoje institucije i ovo je zadatak sudova koji trebaju postupati nezavisno bez obzira iz koje je partije optuženi političar, kazao je austrijski ministar spoljnih poslova.

U reakciji na svom Facebook profilu, makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki, koji je nosilac kandidatske liste vladajuće partije u prvoj izbornoj jedinici, podsetio je da kada je Ričard Hovit išao na događaje u organizaciji opozicionog Socijaldemokratskog saveza i to sa pozicije izvestitelja o Makedoniji u Evropskom parlamentu, onda to nije bio problem, a kad neki desničarski političar dođe na događaj u organizaciji VMRO DPMNE, onda je to zauzimanje strane. Da se bar malo objektivnosti zadrži, piše Poposki.

Makedonski mediji su preneli i reakcije određenih pojedinaca i grupacija u nekim austrijskim medijima, koji pitaju da li je vladavina prava postala irelevantna kada se radi o zaustavljanju izbeglica.

Prenosi se i stav austrijskog Ministarstva spoljnih poslova, u kojoj se iznosi stav ministra Kurca, da je za njega najvažnije da balkanska ruta ostane zatvorena, a da je aktuelna vlast u Makedoniji garant za to.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG