Dostupni linkovi

Makedonija: Prelazna vlada na ispitu pred izbore


Zgrada Vlade bila je, kao i druge institucije u Skoplju, meta 'Šarene revolucije'
Zgrada Vlade bila je, kao i druge institucije u Skoplju, meta 'Šarene revolucije'

U Makedoniji 100 dana pre prevremenih izbora dužnost preuzima prelazna vlada, formirana u skladu sa dogovorom lidera četiri najveće partije iz avgusta o održavanju izbora, za koje se očekuje da će dovesti do rešavanja dvogodišnje političke krize.

U prelaznoj vladi će se naći stari-novi ministri iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) - Oliver Spasovski kao ministar unutrašnjih poslova i Frosina Remenski za rad i socijalnu politiku, kao i troje zamenika ministara za finansije, poljoprivredu i administraciju.

Opozicija je odlučila da u prelaznu vladu predloži iste ljude koji su bili ministri i zamenici do maja, kada se već znalo da izbori zakazani za 5. jun neće biti održani.

U javnosti se postavlja pitanje da li će oni doprineti da do decembra budu ispunjeni svi uslovi za održavanje fer i kredibilnih izbora.

Politički analitičar Dželjal Neziri kaže da sad sve zavisi od političke volje vlasti da li će hteti da izbori budu sprovedeni u skladu sa dogovorom i tako omogućiti funkcionerima SDSM-a da rade svoj posao.

"Mislim, međutim, da ta politička volja nedostaje vladajućim političkim partijama. Ne vidim njihovu spremnost da se odreknu beneficija koje mogu dobijati, odnosno prednosti koje im institucije sistema mogu doneti u nastojanju da dobiju što više glasova ili iznude bolji izborni rezultat", komentariše Neziri.

Makedonci su mesecima na protestima tražili ostavke i promene u vlasti
Makedonci su mesecima na protestima tražili ostavke i promene u vlasti

Politikolog Mitko Gadzovski smatra da će ministri i zamenici iz SDSM-a ovog puta biti iskusniji za razliku od prošle tehničke vlade, jer su jednom već prošli taj put i svesni su šta ih očekuje do izbora.

"Mislim da će sa iskustvom koje su prethodno stekli ostvariti bolje rezultate u radu, a sa ciljem da realizuju izbore kako i zaslužuju građani Republike Makedonije", kaže Gazdovski.

Neziri dodaje da će problem ponovo biti stavljanje institucija sistema u funkciju partijskih aktivnosti, kao i opstrukcije rada Specijalnog javnog tužilaštva, a to može biti prepreka da izbori budu fer i kredibilni.

"Ako ne funkcioniše pravni sistem, ne možemo očekivati da će izbori biti drugačiji od onih koje smo imali ranije", napominje Neziri.

Od predviđenih predizbornih aktivnosti, osim početka rada tehničke vlade, danas počinje monitoring programa televizijskih stanica, a funkciju glavnog urednika Javnog servisa Makedonske radio televizije preuzima Santa Argirova, koju je predložila opozicija.

Ukoliko ostalo bude teklo predviđenim planom, Sobranje bi trebalo da bude raspušteno 13. oktobra, a do 18. oktobra se trebaju raspisati prevremeni parlamentarni izbori.

Predizborna kampanja počinje 20. novembra, a izbori će biti održani 11. decembra, prema sporazumu koji su potpisali predsednik vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, predsednik opozicionog SDSM Zoran Zaev i dvojca lidera stranke Albanaca u Makedoniji, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači.

Izbori su ove godine dva puta odlagani, u aprilu i junu, jer su opozicija i međunarodna zajednica smatrali da u Makedoniji nema uslova za fer izbore: da birački spisak nije pročišćen i da mediji ne izveštavaju fer i balansirano.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG