Dostupni linkovi

Kreativnim potezima prevazići društvene podjele


Djeca sudjeluju u snimanju filma, ilustrativna fotografija
Djeca sudjeluju u snimanju filma, ilustrativna fotografija

Na Vlašiću je održan festival jednominutnog filma mladih, u okviru projekta "Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanskog kantona" (SBK) koji je provela nevladine organizacije "Genesis Project", u suradnji sa UNICEF-om i Fondacijom "Schüler Helfen Leben".

Na Festivalu su prikazana 83 filma učenika iz 16 nacionalno podijeljenih osnovnih škola koja su poslala poruku šta misle o fenomenu "Dvije škole pod jednim krovom" i razdvajanju djece u školskim klupama.

"Imam prijateljicu s kojom sam od malena skupa. S njom provodim većinu slobodnog vremena... Tokom raspusta smo nerazdvojne, igramo odbojku, idemo u štenju, čitamo novine i razgovaramo o svakodnevici. Međutim, kad je u pitanju naše druženje u školi, ono je posve drugačije. Tužna sam jer u školi samo prođemo jedna pored druge i pozdravimo se, a ponekad čak ni to", ispričala je djevojčica Azra iz Jajca.

Ona je svoju školsku svakodnevnicu, koju nikada nije djelila sa djecom druge nacionalnosti, opisala u jednominutnom filmu "Distanca".

Azra u filmu ističe i da bi voljela promijeniti postojeću situaciju, ali da sumnja u to da pojedinac može promijeniti mišljenje koje je, kako kaže, odavno usađeno u društvu.

Kao i većina djece u Srednjobosanskom kantonu, Azra ide u školu u kojoj djeca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti odvojeno pohađaju nastavu.

O fenomenu "Dvije škole pod jednim krovom" govore i ostali filmovi učenika iz podijeljenih škola.

U filmu "Budućnost" jedan osnovac je to opisao rečenicom: "Ovo su moji prijatelji, oni pohađaju nastavu na prvom spratu škole, a ja ima nastavu na drugom i trećem spratu. Iako idemo u dvije škole pod jednim krovom, mi se odlično slažemo".

Direktorica organizacije "Genessis" Banja Luka Dijana Pejić kaže da su djeca uputila snažne poruke koje govore o nasilju, toleranciji, predrasudama.

"Ima zaista snažnih filmova... Recimo, dvije djevojčice, jedna Bošnjakinja, a druga Hrvatica, su najbolje prijateljice, ali van škole. To su zaista male sredine gdje je nekako tužno vidjeti da se djeca na ulazu u škole dijele, pa će, recimo, Hrvat na prvi sprat, a Bošnjak na drugi sprat", kaže Pejić.

Mladi filmaši osvrnuli su se i na to kako političari gledaju na nacionalno podijeljene škole. Tako su učenici iz Busovače u filmu "Kruške i jabuke", podsjetili na izjavu koju je prije devet godina dala Greta Kuna, tadašnja ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona.

"To nisu nikavi problemi, to su dvije škole, dva nastavna plana i programa. Jedan se izvodi u prizemlju, drugi na katu. Da ne dođe do objedinjavanja krušaka i jabuka, nego gdje su kruške da budu kruške, a gdje su jabuke da budu jabuke", izjavila je Kuna 2007. godine.

Škola
Škola

Unatoč tome što se zvanična retorika političara danas distancirala od teorije o kruškama i jabukama, u praksi se malo toga promijenilo.

Političari su i tokom ove godine izjavljivali da još nisu stvoreni uvjeti za ukidanje prakse "Dvije škole pod jednim krovom".

"To se pitanje više medijski diže na jedna nezaslužen i nerealan nivo, takva će organizacija biti dok ne uspostavimo jedinstven nastavni plan i program sa nacionalnom grupom predmet", izjavio je novinarima prije nekoliko mjeseci premijer SBK Tahir Lendo.

"To je samo odraz ustroja BiH, u kojoj žive tri konstituivna naroda koji govore tri službena jezika", kazala je Katica Čerkez, ministrica obrazovanja SBK.

U situaciji u kojoj se na fenomen "Dvije škole pod jednim krovom" većinom gleda iz političkih uglova, ne postoji nijedna analiza o tome kako će razdvajanje po nacionalnoj osnovi dugoročno utjecati na djecu.

"Djeca su itekako svjesna tog fenomena i toga da nisu odgovorna za to i da problem nije u njima. Dakle, problem je u onima koji donose odluke i koji pod svaku cijenu insistraju na njihovom odvajanju. Ono što je pozitivno, a što je prikazano u filmovima, je da djeca pronalaze načine da prevazilaze te pokušaje podjela. S druge strane, žalosno je da su djeca suviše izložena pričama o dnevnoj politici, što nije primjereno njihovom uzrastu", kazala je za RSE Nineta Popović iz UNICEF-a BiH.

A da djeca, zaista, još u osnovnim školama diskutiraju o politici koja im kroji budućnost, dokazuje i film "Dječje priče", koji je proglašen najboljim na festivalu jednominutnog filma na Vlašiću.

Razgovarajući o političarima, dvojica dječaka u ovom filmu, među ostalim, kažu: "Stalno neke nove afere, neko novo ludovanje, misle da su face... Čujem i da kupuju najnovijeg BMW-a i to sve sa našom lovom... A ovamo imaju dvije škole i to sve pod jednim krovom".

XS
SM
MD
LG