Dostupni linkovi

Potraga za nestalima nakon eksplozije u Kragujevcu


Drama još uvek traje jer nema tragova o trojici nestalih radnika Tehničko-remontnog zavoda
Drama još uvek traje jer nema tragova o trojici nestalih radnika Tehničko-remontnog zavoda

Pripadnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova nastavljaju potragu za trojicom nestalih radnika nakon jučerašnjih eksplozija u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je počeo uviđaj na mestu nesreće.

Kako je navedeno, nakon što je omogućeno bezbedno obavljanje uviđaja, na teren su izašli pripаdnici Policijske uprаve Krаgujevаc i Vojne policije.

"U sklаdu sа Zаkonom o krivičnom postupku, istrаgu o uzrocimа i posljedicаmа nesreće vodi zаmjenica Višeg jаvnog tužiocа u Krаgujevcu Jаsminа Stojаdinović", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Istovremeno, počela je sa radom i Komisija koja treba da utvrdi uzroke eksplozije u kojoj je stradao potpukovnik Miroslav Perišić, dok su tri osobe nestale, a povređeno je 25 vojnika i policajaca.

Prema najnovijim informacijama svi povređeni su van životne opasnosti.

Pukovnik Mihailo Zogović, iz Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, kaže za Radio Slobodna Evropa da se i dalje intenzivno traga za nestalim kapetanom Darkom Kostićem i civilnim licima Dejanom Kovačevićem i Željkom Nikolićem i da se u potrazi koristi najsavremenija oprema.

“I dalje je u toku intenzivna potraga u kojoj koristimo sva raspoloživa tehnička sredsta i ljudske potencijale. Koristimo dronove, specijalna vozila i robote i činimo sve da što pre priđemo zoni u kojoj se desila eksplozija i pokušavamo da dođemo do trojice naših nestalih kolega”, kaže Zogović.

Prema rečima našeg sagovornika, povređeni vojnici i policajci su hospitalizovani u Kliničkom centru Kragujevac, a dvojica od njih su tokom noći prebačeni na lečenje u Vojno medicinsku akademiju u Beogradu.

“Zdravstveno stanje svih povređenih, koji su sinoć tokom večeri hospitalizovani u Kliničkom centru Kragujevac i Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, za sada je stabilno i oni su van životne opasnosti”, precizira Zogović.

Oblak koji se video nakon eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu nadomak Kragujevca
Oblak koji se video nakon eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu nadomak Kragujevca

Tokom protekle noći bezbedno su evakuisana još 74 radnika, koji su se nakon eksplozije našli u skloništu i do kojih se nije moglo doći, zbog teškog terena i opasnosti od novih eksplozija.

Pukovnik Zogović kaže da je jutros počela sa radom i Komisija koja treba da utvrdi uzroke nesreće i da je ministar odbrane Zoran Đorđević, naredio i vanredni inspekcijski nadzor u Tehničko-remontnom zavodu.

“Komisija ima zadatak da ispita uzroke nastanka ovog nesrećnog i nemilog događaja. Na čelu komisije je brigadni general Mile Jelić. Ona ima osam članova i u njoj su uglavnom specijalisti iz oblasti municije, naoružanja i zaštite od požara. Takođe, ministar je naredio i vanredni inspekcijski nadzor u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu", objašnjava Zogović.

Požar je lokalizovan juče oko 17 sati, ali je ministar Ðorđević sinoć upozorio da opasnost od eksplozije još nije prošla, da postoji opasnost od novih požara, kao i da mesto nesreće i dalje nije bezbedno.

U Tehničko-remontnom zavodu krajem prošle godine počelo je uništavanje 784 tone viškova ubojnih sredstava, zašta je planirano 3,4 miliona evra koje je obezbedio Poverilački fond NATO, ali za sada je nepoznato da li su eksplozije povezane sa time.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG