Dostupni linkovi

Međunarodne misije zadržavaju neutralan status


Sedište UNMIK-a u Mitrovici, arhiv, foto: Ricki Green
Sedište UNMIK-a u Mitrovici, arhiv, foto: Ricki Green
Predstavnici kosovskih institucija smatraju da, nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde, nije logično da se međunarodne misije na Kosovu i dalje pridržavaju neutralnog statusa prema Kosovu.

Nedelju dana od objave mišljenja Međunarodnog suda pravde, zvaničnici EULEX-a, UNMIK-a i OEBS-a navode da će neutralan status prema Kosovu i dalje zadržati, sem ukoliko njihova glavna sedišta ne odluče drugačije.

Portparol kosovskog predsedništva, Xhavit Beqiri, smatra da je ovakva situacija potpuno neprirodna.

“Verujemo da je sasvim logično da se pozicija ovih međunarodnih institucija po pitanju statusa Kosova promeni. Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde konačno je overilo pravnu legitimnost nezavisnosti Republike Kosova, tako da smatramo da potpuno neprirodno da se zadrži ovakav neutralan stav ovih institucija”
, kaže Beqiri.

Karin Limdal, portparolka EULEX-a, smatra da pitanje o promeni statusa ove misije zavisi od zvaničnog Brisela te podseća da pet zemlje EU još uvek nisu priznale nezavisnost Kosova.

“Nije na EULEX-u da odluči o tome i ovo je pitanje za članice EU. Naš mandat je obnovljen od juna 2010. do juna 2012. i nema promena po tom pitanju, ali ponavljam o tome odlučuju članice EU”
, kazala je Limdal.

Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Marc Perrin de Brichambaut prethodno je naglasio da će OEBS misija na Kosovu nastaviti sa istim radom i nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde.

“Želeo bih na naglasim da će misija OEBS-a na Kosovu nastaviti sa svojim radom, po mandatu neutralnog statusa”
, kaže se u saopštenju Brichmbaut-a.

Iste pozicije se pridržava i UNMIK misija na Kosovu, čije se povlačenje neprekidno traži od strane zvanične Prištine.

“Ovo je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde koje će, kao što je rekao generalni sekretar, biti predato Generalnoj Skupštini. Što se UNMIK-a tiče, mi ćemo nastaviti da radimo u sklopu svog mandata, rezolucije Saveta Bezbednosti 1244 i uzimaćemo upustva od ovog saveta”
, kazao je portparol UNMIK-a, Rušell Geekie.

I pored ovakvih stavova, portparol kosovskog predsednika, Xhavit Beqiri, optimista je da će međunarodne misije, iako je za to potrebno vremena, promeniti svoju poziciju, i siguran je da će putem zvaničnih kanala ovo pitanje doći na red.

****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Kosovo i SAD: Nema govora o autonomiji za sever Kosova

Zašto je Beograd izgubio pravnu bitku sa Kosovom
Bećaj: Priština u prednosti u odnosu na zahteve Beograda
MSP: Nezavisnost Kosova nije protiv međunarodnog prava

Rasprava o Kosovu - stranica koja sadrži članke o mišljenju Međunarodnog suda pravde, reakcije i analize. Možete je otvoriti
OVDE

Nezavisnost Kosova

Proglašenje nezavisnosti

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine. U Prištini su tih dana hiljade građana slavile na ulicama, a mnogi su izjavili da je to najsrećniji trenutak njihovog života, kojeg su čekali predugo. Proglašenje nezavisnosti Kosova u Srbiji je izazvalo žestoke reakcije, vlasti su saopštile da nikada neće priznati takvu odluku Prištine. Nakon velikog mitinga protiv nezavisnosti Kosova, koji je usledio 21. februara 2008., u neredima Beogradu zapaljena je i Ambasada SAD-a . Hronologija događanja koja su prethodila proglašenju nezavisnosti Kosova kreće od dolaska Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji 1987. godine i nešto kasnijim ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine.

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu

Uspostavljen 1945, MSP ima dve glavne dužnosti: da rešava pravne sporove između država i daje savetodavna mišljenja o pravnim pitanjima koja su mu upućena od strane tela UN i specijalizovanih agencija. U prvom slučaju, sud donosi presudu koja je obavezujuća i za koju ne postoji pravo žalbe. U drugom slučaju, savetodavna mišljenja o pitanjima kao što je proglašenje nezavisnosti Kosova nemaju obavezujući efekat. Prema tome, oko 130 zemalja koje do sada nisu priznale Kosovo nisu obavezne da to urade nakon objavljivanja savjetodavne odluke prema kojoj proglašenje nezavisnoti Kosova nije suprotno međunarodnom pravu.

Više tekstova o mišljenju MSP-a, kao i o toku rasprave i očekivanjima uoči izricanja mišljenja možete naći OVDE.
XS
SM
MD
LG