Dostupni linkovi

Kosovo i SAD: Nema govora o autonomiji za sever Kosova


Most izmeću sjevernog i južnog dijela Mitrovice, arhivska fotografija
Most izmeću sjevernog i južnog dijela Mitrovice, arhivska fotografija
Dukagjin Gorani, savetnik kosovskog premijera Hashima Thaqija, izjavio je za RSE da je srpski dnevnik "Blic" loše preneo njegovu izjavu u kojoj se spominje specijalni status za sever Kosova. On navodi da se pitanje severa treba rešiti samo putem dijaloga.

“Rekao sam Blicu tačno da je veoma širok opseg mogućnosti i da se ključ za rešenje nalazi unutar srpske zajednice i njene spremnosti da započne jedan normalan konstruktivni dijalog sa institucijama na Kosovu, i naravno unutar kosovskih državnih granica, ali sve se mora rešiti putem dijaloga i konstruktivnih razgovora“, kazao je Gorani.

Gorani navodi da je "Blic" naknadno "konstruisao njegovu izjavu" i podseća da se poslednjih dana isto dešavalo i sa izjavama međunarodnih zvaničnika na Kosovu. On dodaje da se radi o taktici u kojoj specijalni status i autonomija severa pokušava da se prikaže kao već moguća tačka u potencijalnim tehničkim razgovorima između Beograda i Prištine i dodaje da je zabrinjavajuće što na toj taktici rade i mediji.

“Sada nije previše važno šta se ustvari loše prenosilo. Mnogo je važnije zbog čega se to radi. Smatram da se radi o nekoj maloj taktici u kojoj specijalni status i autonomija za Srbiju pokušava da se prikaže kao već garantovana činjenica i kao moguća tačka u mogućim tehničkim razgovorima između Beograda i Prištine. Smatram da je izuzetno zabrinjavajuće da na toj taktici rade mediji, a ne rade, na primer, administracija i zvanični Beograd. Iako to rade mediji, ako su čak i oni uvučeni u ovu političku igru, onda je to zabrinjavajuće pošto u Prištini to liči na kolektivnu ofanzivu u kojoj su uvučeni gotovo svi slojevi društva. Vlada Kosova izuzetno je spremna da pronađe jedno stabilno rešenje za sve građane na Kosovu, ponajviše za srpsku zajednicu na severu, ali kreiranje ovakvih falsifikovanih izjava od strane medija koji smatraju da su slobodni i nezavisni je izuzetno zabrinjavajuće”
, kazao je Gorani, politički savetnik kosovskog premijera.

Ahtisarijev plan je plan bez alternative

Prethodno je i ambasador Sjedinjenih država na Kosovu Kristofer Del dematovao tvrdnje da on podržava autonomiju za sever Kosova, kako je preneo Glas Amerike.
Kristofer Del

"Nisam upotrebio, niti ću upotrebiti, jer ne podržavam tako nešto", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.

Navode "Blica" o specijalnom statusu za sever Kosova demantovao je i kosovski ministar za unutrašnje poslove Bajram Rexhepi. Što se tog dela Kosova tiče, on je za RSE rekao da ne postoje nikakvi drugi planovi sem onoga što je navedeno Ahtisarijevom planu.

“Ahtisarijev plan je za sada naš plan i nemamo nikakve druge alternative”, kazao je Rexhepi.

U međuvremenu, politički analitičar Ramush Tahiri je rekao da Ustav Kosova i Ahtisarijev plan ne predviđaju nikakav drugi stepen autonomije, te da je Kosovo sada stvorilo nove opštine na etničkoj osnovi sa posebnim ovlašćenjima u razvoju društvenog života.

“Mislim da u ovom trenutku ne da bi bilo rizično nego bi bilo i nepotrebno da se ulazi u opcijama autonomije, specijalnog statusa ili posebne i specijalne pozicije, zato što smatram da to ne bi pomoglo integraciji srpske zajednice na Kosovu. Naprotiv, to bi otvorilo mogućnosti da se ova zajednica više veže sa Srbijom nego sa Kosovom, ali bi otvorillo i ostale opcije teritorijalne podele ili ograničenja, što bi destabilizovalo region”, kazao je Tahiri.

****
Mogli bi vas intereovati i ovi tekstovi:
Zašto je Beograd izgubio pravnu bitku sa Kosovom
Bećaj: Priština u prednosti u odnosu na zahteve Beograda
MSP: Nezavisnost Kosova nije protiv međunarodnog prava

Rasprava o Kosovu - stranica koja sadrži članke o mišljenju Međunarodnog suda pravde, reakcije i analize. Možete je otvoriti
OVDE


Nezavisnost Kosova

Proglašenje nezavisnosti

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine. U Prištini su tih dana hiljade građana slavile na ulicama, a mnogi su izjavili da je to najsrećniji trenutak njihovog života, kojeg su čekali predugo. Proglašenje nezavisnosti Kosova u Srbiji je izazvalo žestoke reakcije, vlasti su saopštile da nikada neće priznati takvu odluku Prištine. Nakon velikog mitinga protiv nezavisnosti Kosova, koji je usledio 21. februara 2008., u neredima Beogradu zapaljena je i Ambasada SAD-a . Hronologija događanja koja su prethodila proglašenju nezavisnosti Kosova kreće od dolaska Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji 1987. godine i nešto kasnijim ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine.

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu

Uspostavljen 1945, MSP ima dve glavne dužnosti: da rešava pravne sporove između država i daje savetodavna mišljenja o pravnim pitanjima koja su mu upućena od strane tela UN i specijalizovanih agencija. U prvom slučaju, sud donosi presudu koja je obavezujuća i za koju ne postoji pravo žalbe. U drugom slučaju, savetodavna mišljenja o pitanjima kao što je proglašenje nezavisnosti Kosova nemaju obavezujući efekat. Prema tome, oko 130 zemalja koje do sada nisu priznale Kosovo nisu obavezne da to urade nakon objavljivanja savjetodavne odluke prema kojoj proglašenje nezavisnoti Kosova nije suprotno međunarodnom pravu.

Više tekstova o mišljenju MSP-a, kao i o toku rasprave i očekivanjima uoči izricanja mišljenja možete naći OVDE.
XS
SM
MD
LG