Dostupni linkovi

Koga plaši Unija albanskih opština?


Priština, Trg Majke Tereze
Priština, Trg Majke Tereze

Pišu: Amra Zejneli i Arton Konushevci

Dok je za premijera Srbije Aleksandra Vučića Unija albanskih opština u regionu "dečja igra", za gradonačelnike tih opština ovo je šansa za poboljšanje života građana putem saradnje i razmene iskustava i znanja.

Unija formirana 28. novembra u Tirani broji pet gradova sa većinskim albanskim stanovništvom – Tiranu, Prištinu, Tetovo, Ulcinj i Preševo i predstavlja prvu direktnu međuopštinsku komunikaciju u reigonu.

Na vest o njenom formiranju reagovali su mnogi u Srbiji. Vučić je poručio "neka se deca igraju ako im je tako lepo i lakše", ali i dodao da je to u političkom i psihičkom smislu opasno jer ljudi mogu da misle da se napravilo nešto veliko.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je i da se svi pokušaji kopiranja Zajednice opština sa srpskom većinom svode na narušavanje ustavnog poretka tih zemalja.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti u razgovoru za RSE, međutim, pojašnjava da je ideja Unije saradnja i razmena.

"Dakle, ideja je da imamo jedan forum diskusija, razmene iskustava, sa stalnim sekretarijatom preko kojeg možemo da delimo sve one dobre stvari, ali i da učimo iz grešaka ovih albanskih opština. Ovo je prva direktna komunikacija albanskih opština celog regiona", kaže Ahmeti.

On dodaje da je putem memoranduma iskazan cilj ove unije, a sledeći korak je formiranje Sekretarijata koji će raditi na organizaciji tematskih sastanaka opština. Za ovaj Sekretarijat uspostaviće se finansijski fond, a u međuvremenu, u Uniju mogu da uđu i ostale zainteresovane albanske opštine.

Kako je objasnio Ahmeti, gradonačelnici će se sastajati barem jednom godišnje, ali će se tematski forumi održavati tokom cele godine i u njima neće učestvovati samo ove pet opštine, već i druge zainteresovane.

Reakcije u Srbiji Ahmeti smatra suvišnim.

"Njima smeta sama činjenica da mi o tome diskutujemo, a zamislite još kada bi imali neke sporazume među opštinama", kaže Ahmeti.

To potvrđuje i gradonačelnik Tirane Erion Veljia. U izjavi za RSE on ističe kako Tirana sarađuje sa mnogim opštinama država članica EU i da je takva saradnja korisna i za opštine u regionu.

"Mi ćemo sigurno proširiti ovu inicijativu i sa drugim opštinama. Zapravo, sve opštine se trebaju ohrabriti da se organizuju putem foruma kako bi što više učili kako bolje upravljati gradovima", navodi Veljia.

Erion Veljia: Proširiti inicijativu i sa drugim opštinama
Erion Veljia: Proširiti inicijativu i sa drugim opštinama


Gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu dodaje da je nepotrebno da se ova inicijativa politizuje od onih koji, možda, i žele destabilizaciju.

"To je zato što mi na ovaj način samo učvršćujemo mostove među državama. Cilj je da jedni drugima pomognemo putem saradnje i razmene iskustava. Na primer, saradnja u pripremi za međunarodne projekte, identifikacija novih izvora finansiranja projekata, posebno onih iz IPA fondova, Cross-border i dr. Mi smo kao opština do sada imali dobru saradnju sa Italijom, Hrvatskom, Slovenijom po tom pitanju, i ta iskustva su jako važna", kaže Cungu za RSE.

Gradonačelnik Prištine veruje da će se radom, projektima i idejama dokazati građanima ovih opština da je cilj ove mreže diskusija među Albancima o poboljšanju njihovog života.

"Ali to ne znači da radimo samo za Albance, već ćemo raditi i za ostale nacionalnosti koje žive u tim opštinama i to ne treba nikome da smeta", ističe Špend Ahmeti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG