Dostupni linkovi

Stoltenberg u Prištini: NATO podržava dijalog, treba smanjiti tenzije


Dijalog i pomirenje jedini put, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Isom Mustafa
Dijalog i pomirenje jedini put, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Isom Mustafa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je u Prištini pozvao na smanjenje tenzija, te apelovao da se ne koristi retorika koja može povećati tenzije.

Stoltenberg je naveo da NATO u potpunosti podržava dijalog Kosova i Srbije koji je ponovo nastavljen, te dodao da je o tome jutros razgovarao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Iz Brisela su juče ponovo pozvali Beograd i Prištinu na smanjenje tenzija koje su porasle samo nekoliko sati nakon dijaloga u Briselu na najvišem nivou, čiji je ishod nepoznat javnosti. Premijer Srbije Aleksandar Vučić optužio je vlasti Kosova "za propagandu", a predsednik Kosova Hašim Tači pozvao Srbiju da "prestane manipulisati srpskim građanima na severu Kosova radi političkih ciljeva".

Generalni sekretar NATO-a u Prištini je danas rekao da je sa zvaničnicima u Prištini razgovarao o potrebi da sve strane budu udržane i smanje tenzije.

"Ohrabrujem vas na dijalog i pomirenje jer je to put ka prosperitetnoj budućnosti za Kosovo i ceo region, kao i prema euroatlanskoj zajednici. Ono što nam je potrebno nije retorika već dijalog. Treba da spustimo tenzije i izbegnemo incidente i da podržimo sve napore da krenemo napred ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. NATO to snažno podržava i poziva sve strane da se uzdrže i konstruktivno učestvuju u dijalogu", kazao je Stoltenberg.

"Veoma je važno da se nastave sprovoditi sporazumi postignuti u ovom dijalogu. Pozdravljam vaše napore, ali izazovi i dalje su prisutni i potreban je dodatan rad", poručio je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Isom Mustafa.

Stoltenberg je naglasio da je stabilnost na Zapadnom Balkanu od ključne važnosti za NATO.

"Bezbednost i stabilnost u ovom regionu je važna za bezbednost i stabilnost cele Evrope", naglasio je Stoltenberg.

Kfor ostaje koliko bude potrebno

On je rekao da će KFOR sa 4.500 pripadnika ostati na Kosovu koliko god je potrebno, u skladu sa UN mandatom, a kao treći u lancu za eventualno reagovanje, nakon kosovske policije i EULEX-a.

Na pitanje novinara da li će NATO podržati Kosovo kada se radi o naoružanju ili o odbrani granica Stoltenberg je odgovorio da će NATO podržati Bezbednosne snage Kosova u okviru važećeg mandata.

"O stukturi i mandatu Bezbednosnih snaga Kosova ne odlučuje NATO već kosovske vlasti. Ali, ako se mandat dalje razvije, Severnoatlanski savez će morati da preispita nivo NATO angažovanja", kazao je on.

Premijer Kosova je kazao da granice Kosova nisu ugrožene, te da Kosovo ostaje posvećeno regionalnoj stabilnosti.

"Vlada Kosova je duboko posvećena tome da sva pitanja reši putem dijaloga. Dijalog sa Srbijom je strateška orijentacija naše politike za normalizaciju odnosa. Međutim, i pored ovakvog pristupa mi smo u poslednje vreme imali sistematske provokacije, ali smo se složili u Briselu da ih prevaziđemo mirom i razumevanjem", naveo je Mustafa i dodao da je srpska zajednica na Kosovu u potpunosti bezbedna.

Premijer je takođe rekao kako je na Kosovu potrebna podrška transformaciji Bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

"Razgovarali smo i sa predstavnicima manjinskih zajednica, ali ovaj proces je talac jer nema podrške srpskih poslanika. Ne zbog njihove volje već direktnog uticaja Srbije", kazao je Mustafa.

Generalni sekretar NATO-a sa zvaničnicima u Prištini razgovarao je i o borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma. On se sastao i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, kao i sa srpskim predstavnicima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG