Dostupni linkovi

Mitrovica: Okončana potraga za masovnom grobnicom


Mitrovica: Iskopavanja u potrazi za masovnom grobnicom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Nema masovne grobnice u Severnoj Mitrovici – rezultati su iskopavanja koje je danas vršeno na mestu gde je nekada bila džamija, koja je porušena tokom rata na Kosovu, kod glavnog mosta na Ibru.

Direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju rekao je za RSE da je danas pretražena lokacija na severnoj strani mosta na Ibru u Mitrovici gde je bila džamija, za koju se sumnjalo da postoji masovna grobnica.

"Napravili smo tri kanala dublja od jednog metra ispod nivoa džamije. Na svim tim kanalima nismo našli znak da tu postoji nešto i bukvalno zatvorili smo radove na toj lokaciji. Ništa nije pronađeno. Mi imamo dužnost kao institut da na osnovu svake informacije pretražujemo i zatvorimo sve sumnje oko toga da li postoji nešto ili ne", rekao je Grđaliju.

Enveru Tahiriju iz Mitrovice otac je nestao 15. marta 1999. Kidnapovan je iz kuće u centru Mitrovice.

"Mitrovčani znaju gde se to nalazi, kod biroa. Mi smo skeptični da će ovde nešto biti, zato što je baš na mestu gde je bila džamija – podignut beton. Ovde svakako ima grobnica, samo je ta grobnica betonirana. I sad radi reda oni rade, a tu – gde vrše iskopavanje – je bila jedna radnja i nema šanse da se tu nalazi nešto. Ovde je ubačena zemlja od radova na mostu. Ovo je samo bacanje magle ljudima", kaže Tahiri za RSE.

Arsim Grđaliju u izjavi za RSE na konstataciju, da neke porodice kažu da se iskopavanje ne vrši na mestu gde je bila džamija već pored, kaže: "Ja znam tačno gde je bila džamija, ja sam odrastao ovde. Džamija je bila tačno četiri metra iza bagera. Mi ćemo pregledati, to su ti kontrolni kanali, tu su i eksperti Eulexa. Mi znamo da li se to pomeralo ili ne."

Izetu Sulji iz Zasela nadomak Mitrovice, tokom rata nestali su sin i brat od strica. Sina je pronašao, za bratom traga.

Na pitanje – da li veruje da je na ovom mestu grobnica – Sulja kaže da je bilo svedoka.

"Ima svedoka koji su stanovali baš u ovoj zgradi, to ide tako, inače zvanično niko nije objavio", naveo je Izet Sulja.

U Briselu rasvetliti sudbine nestalih

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, kaže da je predsednik Kosova Hašim Tači obećao da će prva tema u Briselu biti rasvetljavanje sudbine kidnapovanih i nestalih, ali da do toga nije došlo.

"Sreo sam gospodina Tačija posle toga, on je dao inciijativu za osnivanje radnog tela Komisije za istinu i pomirenje i pitao sam ga šta je bilo sa njegovim obećanjem. On je rekao: 'Ja šta obećam, to ispunim'. Rekao nam je da je sa Aleksandrom Vučićem razgovarao telefonom i da je on prihvatio inicijativu da se u Briselu o tome razgovara. Mi očekujemo da sledeće prvo pitanje u Briselu bude rasvetljavanje sudbine nestalih", kazao je Trifunović.

Iskopavanju su prisustvovali i predsednik Komisije za nestala lica u Vladi Kosova Prenk Đetaj i Suzana Matejić iz Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, te zamenica predsedavajućeg radne grupe za pregovore o nestalim licima na relaciji Beograd – Priština, kao i predstavnici Eulexa.

Više desetina Mitrovčana, uglavnom Albanaca, posmatralo je današnja iskopavanja. Situacija u gradi bila je mirna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG