Dostupni linkovi

Abel: Lideri Balkana pretvaraju se u autokrate


Razgovarao Arbër Vllahiu (Priredila A. Zejneli)

Regionalna koordinarka Transparency Internationala za Jugoistočnu Evropu, Tursku i Izrael Cornelia Abel izjavila je za RSE da je u zemljama Balkana "politički sistem zarobljen, a vlast koncentrisana na političke partije".

Prema njenim rečima, jedan broj balkanskih lidera pretvara se u autokrate koji se osećaju snažnijim sa porastom populizma.

Transparency International (TI) je u godišnjem izvještaju upozorio da su masovna korupcija i socijalna nejednakost glavni uzroci jačanja populističkih političara i pokreta širom svijeta, te upozorava da se "zlokoban krug ove pošasti mora prekinuti što prije".

Prema indexu korupcije u 2016. godini, od ukupno 176 zemalja 69 posto se nalazi ispod indexa 50 na skali od 0 (visoko korumpirane) do 100 (zemlje bez korupcije). Od država regiona najniži index korupcije je u Hrvatskoj, a najviši na Kosovu.

Cornelia Abel iz Transparency Internationala za RSE kaže da u političkim sistemima u regionu vladajuće političke partije upravljaju svim institucijama i nema jasne podele vlasti.

"Radi se o slabom pravosudnom sistemu, slabim pravnim institucijama, a najzabrinjavajuće su pretnje medijima i civilnom društvu. Osnovna stvar je da ne funkcioniše sistem odgovaranja za učinjeno", kazala je ona.

Zakoni se ne sprovode

Kada je Kosovo u pitanju, koje je gore i od Makedonije, ona dodaje da je "politička i finansijska snaga na Kosovu koncentrisana u rukama vlade, i, kao što je slučaj u svim zemljama Balkana, radi se o zarobljenom sistemu".

"Zakonodavstvo na Kosovu nije slabo, ali se ne sprovodi kako treba i to je slučaj u celom regionu. Ono što je posebno vidljivo na Kosovu jeste nedostatak saradnje među institucijama", ističe ona.

Cornelia Abel: Glavne političke partije kontrolišu institucije
Cornelia Abel: Glavne političke partije kontrolišu institucije

Sve dok je politička i finansijska snaga u rukama jedne političke partije ili vladajućih partija, naglašava Abel, može doći do zloupotreba.

Ona navodi da najveći problem i dalje predstavlja javna nabavka jer finansijska sredstva ne idu u korist građana, već u korist manje grupe ljudi.

"Glavne političke partije kontrolišu institucije i nema jasne podele vlasti na Kosovu", naglašava Abel.

Abel ističe kako Balkanom delimično vladaju lideri koji se koriste populističkim rečnikom dok autokrati preuzimaju vlast.

"Uzmimo na primer ono što se dešava u Srbiji. Ona ide tim putem. I u Bosni koriste populistički rečnik, naročito entitetski lideri, koji su tamo jaki. U Makedoniji takođe Gruevski preti autokratskim porukama. Autokratija i populizam obično idu zajedno. Iako autokrati govore kako će stvoriti red i zakon i brinuti o dobrom, kada bolje sagledate, više se radi o ličnim interesima koji štete državni budžet. Onda primetite kako se zatvara prostor civilnom društvu, medijima i to je ono što je prisutno na Balkanu poslednjih godina. Poseban fokus bio je na Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, gde su mediji izveštavali kritički, a potom bili izloženi pretnjama", navodi Abel.

Ona je izrazila bojazan da jedan broj lidera na Balkanu gleda prema predsednicima SAD, Rusije, Mađarske i Turske Donaldu Trampu, Vladimiru Putinu, Viktoru Orbanu i Redžepu Tajipu Erdoganu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG