Dostupni linkovi

Kosovo i SAD ostaju strateški saveznici


Obeležavanje Dana nezavisnosti SAD, Ambasada SAD u Prištini, 1. juli 2016.
Obeležavanje Dana nezavisnosti SAD, Ambasada SAD u Prištini, 1. juli 2016.

Sjedinjene Države ostaju strateški saveznik i prijatelj Kosova, pa je i kosovska politička agenda usklađena sa američkom, poručio je predsednik Kosova Hašim Tači povodom Dana nezavisnosti SAD, 4. jula.

Kosovari smatraju Sjedinjene Države prijateljskom zemljom zbog velike podrške koju su SAD pružile u sticanju nezavisnosti, nakon što se Vojska Jugoslavije povukla sa Kosova posle vojne intervencije NATO-a 1999. godine.

Gallupovo istraživanje sprovedeno nedavno u 132 države pokazalo je kako je Kosovo drugi put za redom prva zemlja na svetu po podršci vlastima Sjedinjenih Država.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delawie je nedavno u intervjuu za RSE kazao da mu je drago što će 240. godišnjicu nezavisnosti svoje zemlje obeležiti upravo u zemlji koja je najvišise proamerički orjentisana.

On je naveo da su Sjedinjene Države kroz istoriju prošle mnoge izazove i nesaporazume sa bivšim neprijateljima, ali da su 200 godina kasnije SAD jaka demokratija koja ispunjava viziju mnogih ljudi, koji su imali velike nade za SAD.

"To želim i Kosovu - da kroz desetine i stotine godina postane jaka demokratija koja će pomoći svojim građanima da ispune svoje želje", kazao je američki ambasador.

Obeležavanje Dana nezavisnosti SAD, Ambasada SAD u Prištini, 1. juli 2016.
Obeležavanje Dana nezavisnosti SAD, Ambasada SAD u Prištini, 1. juli 2016.

Predsednik kosovskog udruženja "Prijatelji Amerike" Agim Redžepi kaže kako je za Kosovare, ali i albanski narod, Dan nezavisnosti SAD od velike važnosti iz ljudske i moralne obaveze prema SAD zbog "svega što su uradile kroz istoriju, a naročito 1999. kada su sa svojim saveznicima zaustavile etničko čišćenje 1999."

"Veliki deo Kosovara to veoma ceni, ali mislim da je potrebno uraditi još više, osim aktivnosti povodom 4. jula, kako bi se dokazalo poštovanje prema Sjedinjenim Državama. Time se jača svest kosovske javnosti i šalje jaka poruka Sjedinjenim Državama", navodi Redžepi.

Udruženje "Prijatelji Amerike" povodom Dana nezavisnosti SAD-a organizuje iz aktivnosti, među kojima je i podizanje američke zastave ispred biste bivšeg američkog predsednika Billa Clintona na istoimenom bulevaru. Statua je postavljena 2009. godine i predstavlja Clintona kako drži dokument od 24. maja 1999. godine kojim se odobrava ulazak trupa SAD na Kosovo.

Na Kosovu ima i pojedinaca koji nose ime američkih državnika, a česta je pojava i da ulice i bulevari nose imena bivših američkih predsednika.

Šaban Gaši pored izložbene postavke u Prištini
Šaban Gaši pored izložbene postavke u Prištini

Šaban Gaši iz Peći, koji više od 30 godina sa porodicom živi u Njujorku, odlučio je da na 4. juli na Trgu Majke Tereze u Prištini izloži oko 100 njegovih fotografija nastalih "tokom dugogodišnjih napora borbe za albansko nacionalno pitanje“.

"Na ovim slikama su sve aktivnosti moje porodice koja se tokom zadnjih 35 godina bavila nacionalnim pitanjem, počevši od aktivnosti u Beloj kući i dalje. Nikada nismo štedeli ništa. Kad je bilo potrebno i protestvovali smo i ispred UN-a i ispred Bele kuće. Naš cilj je bio da stignemo do ovde gde smo danas – do nezavisnosti. Kosovo ne bi moglo to da postigne bez pomoći Sjedinjenih država. Ceo život sam doprinosio albanskom nacionalnom pitanju i nikad nisam ništa tražio zauzvrat. Jedino sam tražio ovo malo prostora za izložbu što mi je odobreno", ispričao je Gaši.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG