Dostupni linkovi

Air Serbia krši Briselski sporazum


Edita Tahiri: Ono što Air Serbia radi nije u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu (na fotografiji: avion Air Serbia-e)
Edita Tahiri: Ono što Air Serbia radi nije u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu (na fotografiji: avion Air Serbia-e)

Ukoliko neko sa kosovskim pasošem želi da kupi avionsku kartu od Air Serbia-e (ErSrbija), to će mu biti onemogućeno. Štaviše, službenici ove avio-kompanije ljutito spuštaju slušalicu onima koji žele da reše taj problem i kupe kartu.

I pored toga što su se Kosovo i Srbija u Briselu dogovorile o nesmetanom kretanju nosioca kosovskih dokumenata kroz Srbiju i sa beogradskog i niškog aerodroma, Air Serbia te iste dokumente i dalje ne priznaje.

Zvanična Priština je saopštila da će se po ovom pitanju obratiti Briselu.

S takvom situacijom suočila se Zulfija iz Prištine. Vodeći se činjenicom da je Briselskim sporazumom omogućeno nesmetano kretanje, što joj je potvrdila i granična policija Srbije, Zulfija je preko interneta pokušala da kupi avionsku kartu Air Serbia-e iz Sjedinjenih Država za Tiranu, preko Beograda.

Međutim, kada je sistem zatražio da se izabere država koja je izdala pasoš putniku, Kosovo nije bilo na listi.

Zulfija je stupila u kontakt sa Air Serbia-om u Beogradu, pojasnila svoj problem i upitala da li postoji ikakva mogućnost da se kupi karta za putnika koji poseduje samo kosovski pasoš.

"Nakon što su mi nekoliko puta rekli da sačekam, javila se jedna gospođa i upitala me šta je to kosovski pasoš? Rekla sam to je pasoš koji izdaje Kosovo. Ona mi je na to rekla da moram da koristim validna dokumenta kao što su, na primer, srpska i albanska, i onda je samo spustila slušalicu. Bila sam neprijatno iznenađena i odgovorom koji sam dobila i tonom na koji je sa mnom razgovarano. Ja kartu ne tražim da mi poklone, ja je plaćam. Posebno sam bila iznenađena nakon ljubaznog razgovora za graničnom policijom", kaže Zulfija za RSE.

Nakon razgovora sa Zulfijom, i RSE je pozvao Air Serbia-u. Na naše pitanje kakve su šanse da se kupi avio-karta ukoliko putnik poseduje kosovska dokumenta, drugi službenik je RSE kazao da "Air Serbia kosovski pasoš ne smatra validnim".

"Stvarno ne znam kako da kupite kartu. Ne postoji opcija da se kupi ta karta", dodao je on.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri saopštila je da će se ovo pitanje pokrenuti u Briselu čim se bude nastavio dijalog Kosova i Srbije.

"U međuvremenu, već sam zatražila od koordinatora Sporazuma o slobodi kretanja da informiše Brisel o ovom pitanju", kazala je Tahiri.

Ministarka Tahiri ističe da je Sporazumom o slobodnom kretanju građanima Kosova omogućeno da sa državnim dokumentima koriste tranzitne tačke u Srbiji prilikom putovanja, uključujući i beogradski aerodrom.

"Činjenica da Air Serbia odbija da prihvati tu činjenicu, govori o kršenju Briselskog sporazuma od strane Srbije, jer Srbija, kao strana u ovim razgovorima, ili je trebala da obavesti Air Serbia-ju, ili ovo može biti i da sama kompanija odbija da tako nešto uradi. Ipak, mislim da je ovo odgovornost srpske strane koja je u ovom slučaju prekršila Sporazum", ocenjuje Tahiri.

Edita Tahiri: Srpska strana je u ovom slučaju prekršila Sporazum
Edita Tahiri: Srpska strana je u ovom slučaju prekršila Sporazum


Air Serbia još uvek nije zvanično odgovorila RSE na upit da li je kompanija obaveštena o ovom sporazumu.

Podsetimo, na osnovu dogovora u Briselu u septembru 2014. godine, srpska strana je odlučila da omogući kretanje nosiocima kosovskih dokumenata i sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla, kao i sa niškog.

Pored toga, državljani Kosova sa državnim dokumentima prilikom putovanja mogu da koriste šest tranzitnih tačka između Srbije i trećih država, kao što su Mađarska, Hrvatska, Makedonija i Bugarska.

Prilikom letenja, državljani Kosova od 22. septembra 2014. godine mogu da koriste beogradski, a od 15. novembra 2014. godine, i niški aerodrom.

Air Serbia je naslednik JAT Airways-a nakon potpisanog ugovora o strateškom partnerstvu sa Etihad Airways-om iz 2013. godine, avio-kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Etihad je vlasnik 49 odsto kompanije, dok je ostatak u vlasništvu Srbije.

Dijalog Kosova i Srbije trenutno je suspendovan rezolucijom Skupštine Kosova do oslobođenja Ramuša Haradinaja iz Francuske, uhapšenog na osnovu srpske poternice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG