Dostupni linkovi

Biden potpisao zakon o vojnoj pomoći Ukrajini


Američki predsjednik Joe Biden u obraćanju novinarima nakon što je potpisao zakon o vojnoj pomoći Ukrajini, u Bijeloj kući, Washington, SAD, 24. aprila 2024.
Američki predsjednik Joe Biden u obraćanju novinarima nakon što je potpisao zakon o vojnoj pomoći Ukrajini, u Bijeloj kući, Washington, SAD, 24. aprila 2024.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu zakon o paketu vojne pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara.

Poručio je da će isporuke oružja početi u narednim satima.

Biden je, govoreći iz Bijele kuće nakon potpisivanja zakona 24. aprila, rekao da paket pokazuje da Sjedinjene Države i njihovi saveznici u potpunosti podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi protiv invazionih ruskih snaga i da je odobrenje pomoći važno kako bi se pokazalo "da se suprotstavljamo Putinu (Vladimir, predsjednik Rusije)".

Ukrajinski zvaničnici su izrazili zahvalnost na novoj američkoj vojnoj pomoći koja će pomoći oružanim snagama Kijeva u ratu s Rusijom, mada se ne očekuje da će odmah imati utjecaj na bojno polje.

"Sada je ključ brzina", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na mreži X i pozvao na brzo slanje opreme koju Kijev očekuje u narednim sedmicama i mjesecima.

Također u srijedu, američki zvaničnici potvrdili su da su Sjedinjene Države prošlog mjeseca tajno poslale Ukrajini brojne rakete dugog dometa koje je Kijev hitno tražio kako bi njegove snage mogle pogoditi ruske snage daleko iza linija fronta.

Ukrajina ih je prvi put iskoristila prošle sedmice za napad na aerodrom na okupiranom Krimu, rekli su zvaničnici.

Prethodno je Senat sa 79 prema 18 odobrio četiri zakona koje je Predstavnički dom usvojio u subotu, nakon što su republikanski čelnici prošle sedmice naglo promijenili pravac i dopustili glasanje o 95 milijardi dolara većinom vojne pomoći Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i američkim partnerima u Indo-Pacifiku.

Četiri zakona spojena su u jedan paket u Senatu.

Najveći osigurava 61 milijardu dolara kritično potrebnih sredstava za Ukrajinu, drugi daje 26 milijardi dolara za Izrael i humanitarnu pomoć za civile u zonama sukoba širom svijeta, a treći daje 8,1 milijardi dolara za "suprotstavljanje komunističkoj Kini" u Indo-Pacifiku.

Četvrti, koji je Predstavnički dom dodao u paket prošle sedmice, uključuje potencijalnu zabranu aplikacije društvenih medija TikTok pod kineskom kontrolom, mjere za prenos zaplijenjene ruske imovine u Ukrajinu i nove sankcije Iranu.

Lider demokratske većine Chuck Schumer je tokom debate pozvao kolege u Senatu da usvoje zakon dok se Kijev bori da zadrži svoju teritoriju usred nestašice oružja i municije uzrokovane velikim dijelom kašnjenjem američke pomoći.

Schumer je na pres-konferenciji rekao, nakon što je pomoć Ukrajini izglasana, da je to "jedna od najvažnijih mjera koje je Kongres donio u vrlo dugom vremenu da zaštiti američku sigurnost i sigurnost zapadne demokratije".

Rekao je da je 23. aprila ostavio poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u kojoj mu je rekao: "U redu, uradili smo to. Sada pobijedite u borbi".

Mnogi od glasova protiv zakona došli su od republikanaca koji su blisko povezani s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Republikanci su rekli da se protive zakonu djelimično zato što ne uključuje nikakva pitanja sigurnosti SAD-a, posebno jačanje granice između Sjedinjenih Država i Meksika.

Paket uključuje protivvazdušnu municiju i velike količine artiljerijskih metaka, kao i oklopna vozila i drugo naoružanje. Američki zvaničnici kažu da će dio oružja brzo biti dostavljen na bojište.

Biden je u telefonskom razgovoru sa Zelenskim 22. aprila obećao da će Washington "brzo pružiti značajne nove pakete sigurnosne pomoći kako bi zadovoljio hitne potrebe Ukrajine na bojištu i protivvazdušnoj odbrani".

Suočeni s očekivanom isporukom oružja iz SAD-a i drugih saveznika Ukrajine, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će njegove snage povećati bombardovanje Ukrajine iz vazduha.

Intenzivni ruski napadi na ukrajinske gradove uzeli su veliki danak u ljudskim životima i nanijeli ogromnu štetu ionako oštećenoj energetskoj infrastrukturi zemlje nakon više od dvije godine rata.

Tajna isporuka ATACMS

Stejt deparment SAD u srijedu je potvrdio da su SAD poslale rakete dugog dometa ATACMS Ukrajini za upotrebu na njenoj teritoriji i da je to oružje stiglo u tu zemlju ovog mjeseca.

"Mogu potvrditi da su Sjedinjene Države pružile Ukrajini dalekometni ATACMS po direktnom naređenju predsjednika", rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

Armijski taktički raketni sistemi (ATACMS) bili su dio martovskog paketa pomoći Ukrajini, a ne onog koji je upravo odobrio Kongres i potpisao predsjednik Joe Biden.

"Nismo to najavili odmah kako bismo održali operativnu sigurnost Ukrajine na njihov zahtjev", rekao je Patel, dodajući da su "rakete stigle u Ukrajinu ovog mjeseca".

Neki projektili ATACMS mogu pogoditi ciljeve udaljene do 300 kilometara, a glasnogovornik Ministarstva odbrane potvrdio je da je varijanta dugog dometa isporučena Ukrajini.

Bijela kuća je prošle godine saopštila da su Sjedinjene Države poslale varijantu ATACMS kraćeg dometa koja može putovati 165 kilometara, ali da su rakete većeg dometa dugotrajan zahtjev Kijeva.

Korišćeni izveštaji AP-a i AFP-a
XS
SM
MD
LG