Dostupni linkovi

Bajden uverava Zelenskog da će odmah potpisati zakon o vojnoj pomoći


Televizijski toranj u Harkivu oboren je nekliko minuta pre razgovora predsednika Ukrajine i SAD, Volodimira Zelenskog i Džoa Bajdena, 22. april 2024.
Televizijski toranj u Harkivu oboren je nekliko minuta pre razgovora predsednika Ukrajine i SAD, Volodimira Zelenskog i Džoa Bajdena, 22. april 2024.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je u telefonskom razgovoru u ponedeljak izneo je uveravanja ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će odmah potpisati zakon o pružanju vojne pomoći čim stigne na njegov sto i da će ta pomoć brzo biti poslata u Ukrajinu.

Očekuje se da će Senat u utorak glasati o ogromnom paketu pomoći za nacionalnu bezbednost koji uključuje više od 60 milijardi dolara za Ukrajinu i poslati ga Bajdenu na potpis.

Zelenski je na mreži X naveo da ga je Bajden uverio tokom njihovog telefonskog razgovora da će paket pomoći uključivati pomoći koja je Ukrajini potrebna da se odbrani od ruskih snaga.

"Imam uveravanje predsednika da će biti brz i moćan i da će ojačati naše protivvazdušne, dalekometne i artiljerijske sposobnosti", rekao je Zelenski.

On je takođe naveo da je Bajdenu govorio "o vazdušnom teroru Rusije s hiljadama projektila, dronova i bombi", uključujući napad na TV toranj u Harkivu samo nekoliko minuta pre njihovog razgovora.

Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinjehubov rekao je da je poremećen signal digitalne televizije.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako se glavni stub tornja od 240 metara lomi i pada. Nije poznatri šta je pogodilo toranj, ali su tužioci u Harkivu rekli da je Rusija verovatno upotrebila krstareću raketu H-59 u napadu.

Televizijski toranj, koji je pušten u rad 1981. godine, omogućava regionu radio i televizijski prijem i nalazi se šest kilometara od centra grada.

Taj grad na istoku Ukrajine s više od milion stanovnika je pod teškom ruskom vatrom od sredine marta. Snabdevanje strujom je već prekinuto, a struja je dostupna samo na sat.

"Rusija jasno signalizira svoju nameru da grad učini nenaseljenim", rekao je Zelenski u svom postu na mreži X.

Ruske snage su takođe granatirale područja u blizini sela Jurčenkove u oblasti Harkiv, ubivši čoveka koji je vozio bager, saopštilo je regionalno tužilaštvo.

Ruske trupe granatirale su i grad Krasnohorivka u Donjeckoj oblasti, ubivši 70-godišnju ženu, rekao je načelnik regionalne vojne administracije Vadim Filaškin i dodao da su u napadu oštećene i tri višespratnice.

Rusko ministarstvo odbrane je tvrdilo da su njegove snage zauzele Novomihajlivku, selo u Donjecku.

Tvrdnja o zarobljavanju Novomihajlivke usledila je pošto je ukrajinska vojska odbila 14 napada u oblasti Liman i 12 u oblasti Bahmuta, naveo je Generalštab ukrajinske vojske u večernjem izveštaju u ponedeljak.

U izveštaju nije potvrđena ruska tvrdnja da je Novomihajlivka zarobljena. Navodi se da ukrajinska vojska "nastavlja da obuzdava" ruske snage u oblastima Novomihajlivka i dva druga naselja zapadno od Avdijivke, koju su ruske snage zauzele u februaru.

Vojni analitičari kažu da je Vuhledar, koji se nalazi južno od Novomihajlivke, sledeća meta ruskih snaga u ovoj oblasti.

Uz izveštaje Reutersa i DPA

XS
SM
MD
LG