Dostupni linkovi

Komisija za osporeni doktorat i vikend nauku ministra Stefanovića


Sedište Rektorata Univerziteta u Beogradu
Sedište Rektorata Univerziteta u Beogradu
Senat Univerziteta u Beogradu prihvatio je inicijativu deset fakulteta da od KONUS-a zatraži formiranje nezavisne komisije pri rektorskoj konferenciji koja bi ispitala kvalitet doktorskog rada ministra policije Nebojše Stefanovića. Inicijativa da se ovaj doktorat preispita potekla je od Filozofskog fakulteta, nakon tvrdnje dvojice londonskih naučnika da je ta teza prepuna plagijata. Država u vidu najviših funkcionera je, međutim, unapred stala uz svog ministra.

Stručna javnost upozorava da su poslednji skandali sa doktoratima, najpre lažni londonski doktorat Miće Jovanovića, sada bivšeg rektora privatnog Megatrend univerziteta, a zatim i osporeni ministrov doktorat, samo vrh ledenog brega u urušenom sistemu visokog obrazovanja u Srbiji u kojoj se, to je javna tajna, štancuju diplome i zvanja na sumnjivim visokoobrazovnim ustanovama.

Kada je stručna javnost počela da raspravlja o tome ko i kako treba da proveri doktorat ministra policije, ispostavilo se da bi većina taj vrući krompir uvalila nekom drugom.

Komisijsku proveru naučnog rada Nebojše Stefanovića zatražili su Ekonomski, Pravni, Pravoslavni bogoslovski, Učiteljski, Fakultet bezbednosti, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Filološki i Filozofski fakultet.

Za naše sagovornike, troje profesora Beogradskog univerziteta: Ivana Vujačića, rektora FPN, Dubravku Stojanović, profesorku Filozofskog fakulteta i Milenu Šešić Dragićević sa Akedamije dramskih umetnosti, prihvatljiva je ideja da to bude komisija pri konferenciji rektora svih univerziteta u Srbiji.

Podsetimo, pošto je u javnosti doveden u pitanje doktorat ministra policije Nebojše Stefanovica, nakon skandala sa nepostojećim londosnkim doktoratom njegovog mentora Miće Jovanovića sa privatnog Megatrend univerziteta u Beogradu, očekivalo se kako će reagovati država. Hoće li zaštiti svog ministra ili će, radi njegovog ali i ugleda Vlade, zatražiti stručnu eskpertizu.

Umesto toga, usledio je brzi komentar premijera Vučića da je tekst u kome se tvrdi da postoji niz plagijata u ministrovoj tezi, prepun gluposti.

Profesor Vujačić nije hteo da komentariše izjavu premijera dok je profesorka Dubravka Stojanović rekla da ne samo što je premijer nazvao glupošću osporavanje doktorata “nego je rekao da je napad na ministra Stefanovića napad na čitavu Vladu".
Dubravka Stojanović
Dubravka Stojanović
"Ta reakcija nije mogla biti pogrešnija i ja se naprosto čudim kako su ostalo ministri, pogotovo nestranački, mogli da se identifikuju i da zbijaju redove iza nečega što je dovedeno u pitanje”, kaže profesorka Stojanović.

Za profesorku Milenu Šešić Dragićević to je nedopustiv iskaz koji pokazuje da se “naš premijer meša u stvari koje ne poznaje ali da je pri tom toliko samouveren da misli da može da daje iskaze u svim domenima društvenog, javnog života.”

Potrebno veliko spremanje

Komisija Megtrend univerziteta izašla je ubrzo posle premijerovog iskaza u javnost sa tvrdnjom da u doktoratu nema plagijata. Malo ko je verovao u objektivnost komisije Univerziteta čiji je vlasnik i rektor uhvaćen u ordinarnoj laži da ima doktorat Londonske škole ekonomije.

Profesroka ekonomije dr Danica Popović pročitala je dve verzije ministrovog doktorata, ukoričenu i neukoričenu. I našla iste plagijate na različitim stranicama rada:

„Onaj sa strane 14 onog prvog rada – opet je na strani 14. Mozaički plagijat sa strane 35 sada je na strani 33, onaj što je bio na strani 48 sada je na strani 43, naredni se sa strane 57 premestio na stranu 51, i tako redom. Ali – svi su tu. Što niko ne osporava. Čak je i komisija Megatrenda koja je ocenjivala da li se radi o plagijatu poručila javnosti: priznajemo četiri – od jedanaest optužbi! Preostalih sedam plagijata, kako sami kažu, nisu ni hteli da upoređuju, mrzelo ih, valjda“, napisala je profesorka Popović.

Ministar prosvete Srđan Verbić je rekao da se nada da neće morati da formira komisiju koja će se baviti doktorskom disertacijom ministra Stefanovića, osim ako to, kako je rekao, politička situacija bude zahtevala. Međutim, Senat Univerziteta u Beogradu prihvatio je inicijativu deset fakulteta da od KONUS-a zatraži formiranje nezavisne komisije o doktoratu Nebojše Stefanovića.

Da li je, međutim, priča o lažnim doktoratima samo vrh ledenog brega urušenog sistema visokog obrazovanja u Srbiji?

“Pa, svakako je vrh ledenog brega, ali od nečega mora da se počne. I naravno da se počinje od onih koji su na najvišim funkcijama, od onih koji treba da snose najveću odgovornost. Kad je reč o Stefanoviću, tu nije reč o naučniku, već o političaru. O nekome kome je sticanje doktorske diplome hobi, i kome je nauka – vikend nauka”, kaže profesorka Šešić Dragićević, a dekan Ilija Vujačić smatra da su ovi skandali dobar povod da se preispita i da se ubuduće vrlo strogo vodi računa kako se dodeljuju doktorati.

Doktorka Stojanović kaže da prvo što treba uraditi je rangiranje univerziteta, jer užasni problemi nastaju zbog toga što se niko nije usudio da kaže da nisu svi univerziteti istog kvaliteta.

“Žale nam se naši studenti državnih fakulteta da na svim konkursima njih ‘zbrišu’ oni koji su za četiri godine završili fakultete sa desetkama, dok se kod nas muče duplo duže sa daleko manjim prosekom”, kaže profesorka Stojanović, koja potvrđuje da Srbiji treba veliko spremanje, ne samo visikog, već obrazovanja na svim nivoima.
XS
SM
MD
LG