Dostupni linkovi

Obaranje Peščanika: Dok Vučić traži dokaze hakeri rade


Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović
Uklanjanje sadržaja sa interneta koji bi mogli da ne gode uhu vlasti kao da postaje uobičajena praksa u Srbiji. Poslednji u nizu primera je portal Peščanik, koji je doživeo višečasovni hakerski napad kojim je oboren, pošto je objavljen tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat. Za to vreme premijer poručuje - u Srbiji nema cenzure i traži od OEBS-a dokaze ili izvinjenje zbog navoda o cenzuri sadržaja na internetu.

Vučić: Napad na Peščanik nema veze s državom

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je ustanovljeno da je sajt Peščanika bio "napadnut" sa dve adrese, ali da taj napad nema nikakve veze sa državom.

Vučić je rekao da je nakon svega što se dešavalo u poslednje vreme imao sumnji da je sajt Peščanika "napadnut i oboren", što se potvrdilo tačnim.

Predstavnici OEBS-a nemaju nijedan jedini dokaz za primere cenzure koje su naveli, rekao je Vučić.


„Kako do doktorata? Lako! Slučaj ministra Stefanovića“ je tekst koji je u nedelju popodne i uveče usijao internet. Od momenta objavljivanja ovog teksta grupe autora portal Peščanik bio je meta hakerskih napada sa IP adresa iz Srbije, kaže za RSE jedna od urednica Peščanika Svetlana Lukić.

"Juče poslepodne smo na sajt Peščanika postavili tekst gde su trojica autora sa Univerziteta u Notingemu i Londonu pokazala da je naš aktuelni ministar policije napisao doktorat koji ne zadovoljava elementarne naučne kriterijume. I ne samo to, oni su naveli mnogo dokaza da je ministar plagirao tuđe radove. Da li je to koincidiralo ili ne, u svakom slučaju od juče poslepodne pa do jutros rano, sajt je napadan i obaran. Napadan je sa više zaštićenih IP adresa iz Srbije. Naravno, treba se zapitati ko može da ima tako zaštićene IP adrese sa kojih može neometano da hakuje koga god hoće", kaže Svetlana Lukić.

Mijatović o napadima na sajtove

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da je u ponedeljak u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem dobila uveravanja da će se on lično i Vlada Srbije pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

Mijatovićeva je u saopštenju navela da trend uklanjanja sajtova, blokiranja interneta i komentara u Srbiji nažalost nije nov, ali da se on nastavio s novim elementima - privođenjima pojedinaca zbog pisanja na blogovima i komentarima na sajtovima.

“Ovo se nastavilo tokom vikenda i u ponedeljak je sajt Peščanika napadnut i blokiran", rekla Dunja Mijatović i navela da se s Vučiće dogovorila da se sastanu što pre.
S tim u vezi indikativno je i koji su sadržaji meta na internetu. Đorđe Krivokapić sa Fakulteta organizacionih nauka i iz Šer fondacije ukazuje da treba posmatrati šta je to od informacija što može da dođe u javnu sferu putem mejnstrim medija a šta je od informacija u online medijima pod nekom vrstom napada.

„I kad se povuče ta paralela onda se može videti da je to isti sadržaj kome nije dopušten ulazak u mejnstrim medije a koji se ruši na internetu“
, kaže Krivokapić.

Meta su uglavnom zapravo sadržaji koji su se kritički odnosili prema vladi premijera Aleksandra Vučića ili njemu samom. Setimo se samo kojom su brzinom u februaru nestajali sa interneta šaljivi video snimci sa Aleksandrom Vučićem u glavnoj ulozi tokom nevremena u Feketiću. Nije bilo šanse ni za opstanak teksta u kome se oštro i kritički ukazuje na moguće propuste u odbrani od poplava a u kome se prstom upire u premijera.

Kolumnista Miloš Vasić ocenjuje da je sada već sasvim jasno da nije reč o nekim spontanim akcijama već naprotiv.

“Sada je već sasvim jasno da postoji organizovana grupa ljudi koja se bavi jedino i isključivo praćenjem interneta i pokušajima da se sa interneta skine sve ono što nekome ne odgovara. Nije više reč o spontanim ispadima pojedinih hakera i to je ono što bi trebalo da nas zabrine”, navodi Vasić.

Za to vreme premijer Aleksandar Vučić grmi da u Srbiji nema cenzure i čika svakog, a pre svega OEBS, da mu pruži dokaze da je Vlada Srbije onesposobljavala sajtove ili skidala nečiji blog sa veb stranice ili u suprotnom izvinjenje. Premijerovo pismo, prosleđeno medijima u ponedeljak, među udarnim je vestima a prethodnih dana je iz parlamenta tražio od OEBS-a i najmanji dokaz za bilo koju od tih tvrdnji.

„Najmanji mi dokaz dajte. Ja još ni jedan nisam dobio. I neću da prelazim preko laži ma ko da ih izgovara i ma kojoj organizaciji da pripada“, rekao je u četvrtak Vučić praćen aplauzom posalnika.

Hakovanje tehničke prirode

Nisu Vlada i premijer ti koji bi trebalo da govore ima li cenzure jer to treba da radi Zaštitnik građana, odgovorio je Saša Janković. Zaštitnik građana, koji je prošle nedelje izrazio zabrinutost zbog saznanja da se, “sve češće pojedine informacije i kritike povlače iz javno dostupnih sredstava informisanja i informacionog prostora” za B92 pojašnjava da se „desio niz događaja koji pojedinačno možda ne moraju biti posebno opasni ali svi zajedno govore o tome da ovo ipak nije nečije loše shatanje situacije već da postoji jedan koliko toliko organizovan napor da se suzbije kritika.“

Međutim, u osvrtu na poslednji primer obaranja sajta Peščanika ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je sa sednice Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje poručio da kao što nas neće daleko odvesti ako budemo govorili da je sve super isto tako nas nigde neće odvesti ukoliko budemo govorili da je sve katastrofalno i da je sve loše.

„I ukoliko budemo jedan pojedinačni slučaj, koji može biti tehničke prirode, može biti hakovan iz bilo kog drugog razloga, može to uraditi bilo ko, budemo to dovodili na nivo da je to deo državnog projekta“, rekao je Tasovac.

Interesantno je da iako niko nije okrivio premijera i vladu za cenzuru već ih samo pozvao da tako nešto zaustave zašto Vučić tako burno reaguje. Na poruku predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović zbog cenzure sadržaja na internetu u Srbiji, koja je ocenila da je to postalo zabrinjavajuće u kriznim trenucima kada su poplave pogodile region neki sajtovi i onlajn sadržaji blokirani, Vučić je osuo paljbu rečima: „da ću se na svakom mestu boriti protiv laži koje ste iznosili, boriću se za slobodu i pravo političkog izbora, kao temeljne evropske vrednosti, po cenu da nastavite najprljaviju kampanju koju protiv mene vodite, kako u Srbiji tako i u inostranstvu". Išao je čak dotle i da je upitao da li su razlozi za kritiku to što Srbija jedina u regionu nije uvela sankcije Rusiji.

Kolumnista Miloš Vasić kaže da imamo jako svadljivog premijera.

„I sklon je nabusitom ponašanju. Ali što se tiče ovoga sa cenzurom on će se lako odbraniti, kazaće ovako: ajde dokažite vi meni da su to neki moji ljudi“, rekao je Vasić.

Svetlana Lukić iz Peščanika, čiji je tim uspeo da "podigne" portal posle nekoliko sati, kaže da ne misli da cenzura ili konkretno napadi na Peščanik potiču od Aleksandra Vučića ali da je problem u atmosferi koja se stvara.

„Ja se nadam da on ima pametnija posla koja mora da radi, na primer da se priprema za odlazak u Nemačku. Ali, on je svojim izjavama, pogotovo u vreme katastrofalnih poplava u Srbiji i ne samo tada, jednostavno slao poruke koje mnogim ljudima, to ne moraju biti ni njegovi saradnici, ni njegovi simpatizeri već obični građani, koji su stekli utisak da je recimo, između ostalog, Peščanik jedan pokvareni medij, da širi dezinformacije i tako dalje. Prema tome, on pravi takvu atmosferu da, ako ne on lično i njegovi saradnici, onda njegovi istomišljenici to shvataju kao znak da mogu da rade šta hoće, pa između ostalog i da obaraju sajtove. To je uvek najgora stvar koja može da se desi, da neko sa tako visoke funkcije eksplicitno ohrabruje ljude da guše slobodu medija", navodi Svetlana Lukić.

Uprkos pokušaju obaranja sajta Peščanika tekst o validnosti doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića otvorio je polemiku koju u svom satiričnom stilu ilustruje portal njuz.net naslovom “Nebojša Stefanović uhapsio Miću Jovanovića jer je dozvolio plagiranje doktorata na Megatrendu”.

Nebojša Stefanović je 2013. godine doktorirao na privatnom Megatrend univerzitetu u Beogradu, čiji je rektor Mića Jovanović.
XS
SM
MD
LG