Dostupni linkovi

Etika na ispitu: Nije teško biti doktor nauka


Megatrend Univerzitet
Megatrend Univerzitet
Kako se u Srbiji stiču doktorske titule, jedno je od glavnih pitanja u državi nakon što je deo javnosti posumnjao u kvalitet disertacije ministra policije Nebojše Stefanovića. U žustru raspravu, po izbijanju nove afere, jedni protiv drugih uključili su se političari, naučnici, univerzitetski profesori…

Za Nebojšu Stefanovića, doktora nauka i ministra policije Srbije, status uvaženog člana akademske zajednice, pa i funkcija, došli su u pitanje kada je deo stručne javnosti ustvrdio da je njegov doktorat plagijat. Kako steći doktorsko zvanje, titulu koju svake godine ponese oko 1.300 građana u celoj državi, propisano je zakonom i fakultetskim procedurama.

Jedino ako se pravila ne poštuju, kaže za RSE Rade Veljanovski, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, može da iskrsne problem.

“Tada je moguće da se dogodi plagijat ili neka vrsta manipulacije. Osnovna brana da se tako nešto ne desi su članovi komisija i mentor kandidata za doktorat, i od njih se očekuje da postupaju na osnovu profesionalne i naučne etike. Ako to popusti onda je jako teško bilo kojom vrstom provera utvrditi tačan procenat radova koji nisu poštovali pravila", smatra Veljanovski.

U odbranu ministra prvi je stao premijer Aleksandar Vučić koji je ocenio da je obrazloženje tri naučnika sa univerziteta u Engleskoj koji su njegov rad okarakterisali kao plagijat najgluplje koje je ikada čuo. Stefanović je doktorirao na beogradskom privatnom univerzitetu Megatrend na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

U stručnoj komisiji bila je i Snežana Đorđević, profesorka Fakulteta političkih nauka, koja je za RSE rekla da kritičari na vrlo širok način tumače pojam plagijata i da nikada ne bi potpisala rad koji ne zadovoljava naučne kriterijume.

“Mislim da to nije plagijat. Ne vidim ni da oni pričaju o plagijatu, već da govore da citiranje u tom radu nije adekvatno. Tu je bilo puno radova koje je citirao, ali su mu oni baš sada navodno našli nešto. Pravo da vam kažem, tako možete za sve doktorate na svetu da uradite. Drugo, on nije doktorirao na Harvardu. Na Harvardu možda i tako rade, mada ja ne znam, iako sam bila na američkim univerzitetima. Nikada nisam videla tako široko tumačenje. Da moraš da citiraš svakoga koga si uzeo u obzir. Mislim da je to prestrogo", konstatuje Đorđević.

U polemiku se uključio i Srđan Verbić, novi ministar prosvete, izjavom da je činjenica da fakulteti imaju različite kriterijume za doktorske studije mnogo veći problem od navodnih indicija da je doktorat ministra unutranjih poslova plagijat. Doktorati se trenutno u Srbiji mogu dobiti na 17 univerziteta, a svaki od njih autonomno donosi odluku da li se rad odobrava ili ne.

Vera Dondur, predsednica Nacionalnog saveta za nauku, kaže za RSE da u Srbiji, kada se jednom usvoje na fakultetu, više niko ne proverava doktorske radove.

“Onaj ko potpisuje referat garantuje da je sa tim doktoratom sve u najboljem redu i da se radi o tezi koja predstavlja značajan doprinos nauci. I najčešće nastavno naučno veće mora da veruje toj komisiji. Naravno, u svetu ima primera da su ljudima oduzimali doktorate ali tamo postoji procedura. Zna se ko pokreće postupak, kako se utvrđuje da li je nešto plagijat, i ko donosi odluku. Toga, na žalost, ovde nema. Ja nisam čula da je ikada u Srbiji nekome oduzet doktorat", navodi Vera Dondur.

Kao izvor hiperprodukcije doktoranada stručna javnost često navodi privatne univerzitete, koji su u poslednjoj deceniji doživeli veliku ekspanziju, ali vlasnici mahom odbacuju optužbe i navode da je njihov sistem obrazovanja usklađen sa potrebama modernog vremena. Ministar Nebojša Stefanović doktorat je u junu 2013. godine odbranio na Megatrend univerzitetu, koji su između ostalih završili i neki drugi političari iz bivše i sadašnje vlasti, kao i brojne estradne zvezde.

Mića Jovanović, rektor Megatrenda, koji je bio i mentor sadašnjeg prvog čoveka policije, kaže da nisu kompetentni oni koji su rekli da je u pitanju plagijat.

“Doktorat Nebojše Stefanovića je apsolutno autentično i originalno naučno delo. Kritičari su svoje primedbe zasnovali na tek malo prelistanih stranica. Mislim da nisu pogledali više od petnaest ili dvadeset strana sa početka njegovog rada", kaže Jovanović.

Odbor Skupštine Srbije za nauku održaće posebnu sednicu na kojoj će se raspravljati o doktorskoj disertaciji Nebojše Stefanovića. To će će biti prvi put da se na takav način proverava zvanje nekog državnog funkcionera.

Profesor Rade Veljanovski zaključuje da će sumnje u univerzitetske diplome i doktorate prestati tek kada svuda budu uspostavljena adekvatna naučna i zakonska pravila:

“Mi smo zemlja jedne taze i rovite demokratije. Pa nam je i sve ostalo takvo i zato se te stvari dešavaju. Razvijanje svesti, etike, i sazrevanje univerzitetske akademske zajednice je proces koji će trajati. Svi zajedno moramo da radimo na tome da se izoštravaju kriterijumi i da se i na taj način smanji mogućnost za ovakve pojave.”
XS
SM
MD
LG