Dostupni linkovi

Klinton prihvatila nominaciju: Vreme da se podvuče crta


Predsjednički kandidat Hilari Klinton: Svijet gleda šta radimo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Hilari Klinton je i zvanično postala prva žena kandidat za predsednika SAD pošto je na konvenciji demokrata u Filadelfiji prihvatila nominaciju, poručivši da će biti predsednik "svih Amerikanaca" i da su su ovi izbori vreme kada treba da se "podvuče crta".

"Dakle, prijatelji, uz smerno, odlučno i bezgranično poverenje u Ameriku, prihvatam vašu predsedničku nominaciju", rekla je Klinton čijim je govorom završena četvorodnevna konvencija Demokrata, a ozvaničen početak izborne trke.

U završnom govoru Klinton je pozvala na jedinstvo i snagu.

"Svet posmatra šta radimo. Da, sudbina Amerike je da biramo. Dakle, budimo jači zajedno, gledajući u budućnost sa hrabrošću i poverenjem. Gradimo bolje sutra za našu decu i voljenu zemlju. Kada to uradimo, Amerika će biti veća nego ikad", poručila je.

Kandidat Republikanaca je milijarder Donald Tramp, koji je iznenadio mnoge svojim brzim rastom do vrha Republikanske stranke ove godine, delom i zbog svog neobičnog talenata za privlačenje pažnje.

"Zapitajte se – da li zaista verujete da Donald Tramp ima narav glavnokomandujućeg? Tramp nije u stanju da se nosi ni sa teškoćama predsedničke kampanje. Njegova smirenost nestaje sa najmanjom provokacijom. Kada, na primer, dobije teško novinarsko pitanje ili bude izazvan u debati ili kada vidi provokatore na skupovima. Zamislite, ako smete, zamislite njega u Ovalnoj sobi kako se suopčava sa ozbiljnom krizom. Čovek koga izazovete tvitom, nije čovek kome se može poveriti nuklearno oružje", rekla je Klinton.

Ona je istovremeno poručila da će "biti predsednik i demokrata i republikanaca i onih koji su nezavisni. Ona je navela da je njena misija kao predsednika, pre svega da stvori nove mogućnosti i više radnih mesta, uslove u kojima će plate da rastu.

"Ako verujete da bi od minimalne plate trebalo da bude moguće živeti i da niko ko radi puno radno vreme svoju decu ne treba da podiže u siromaštvu, pridružite nam se. Ako verujete da svaki muškarac, žena i dete u Americi ima pravo na zdravstvenu negu koju može da priušti, pridružite nam se. Ako verujete da treba da kažemo ne poslovanju koje nije fer, da treba da se usprotivimo Kini i da podržimo naše radnike u čeličanama i autoindustriji, pridružite nam se", rekla je.

Klinton - bivša američka prva dama, senator i državni sekretar, pre dva dana je nominovana za Belu kuću.

Nadmašivši rivala Bernija Sandersa i osvojivši nominaciju, napravila je veliki korak na svom putu da postane prva žena predsednik SAD, a već je ušla u istoriju postavši prva žena kandidat.

Izbori su zakazani za 8. novembar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG