Dostupni linkovi

Bajtal: Da li je Kladuša odana 'Vođi'?


Esad Bajtal, profesor Sarajevskog univerziteta, za našu Facebook stranicu "Zašto?" analizirao je mogućnost izbora Fikreta Abdića, nekadašnjeg šefa posrnulog ekonomskog giganta Agrokomerca, bivšeg člana Predsjedništva BiH, vođe ratnog autonomaškog pokreta u Cazinskoj Krajini i osuđenog ratnog zločinca, za načelnika Opštine Velika Kladuša.

  • Najjednostavnije govoreći, logikom životne svakodnevnice i već standardnih bh. podjela svake vrste, Abdić bi moga biti izabran naprosto zato što ima svoje sljedbenike. One koji su se borili s njim i za njega. U slučaju da se to dogodi, glasačka Velika Kladuša bi još jednom, sama pred sobom, ali i pred bh. javnošću, potvrdila svoju odanost Vođi i njegovom političkom projektu, bez obzira na svu političku pozadinu na koju Vaše pitanje simptomatski racionalno ukazuje.
  • Međutim, sama činjenica da izborna pravila Abdiću nisu uskratila mogućnost kandidovanja, legitimiše ga kao legalnog i legitimnog učesnika izborne utakmice, ma šta inače mislili bh. građani koji to, sa stanovišta logike ratnih događanja i iritirajuće hipoteke jedne sudske presude, ne prihvataju. Sve ostalo, izvan tako zakonski postavljenog izbornog okvira, spada u princip ničim obavezujućeg degustibusa: o ukusima se ne raspravlja. Ali se, strogo demokratski gledajući, i sa jedne i sa druge strane ličnih opredjeljenja, može misliti i govoriti šta god ko hoće.
  • Dakle, da bi se izbjeglo gornje i njemu slična pitanja, i eventualno rizični izazovi unutar podijeljenog građanstva Krajine, samo društvo, odnosno država kao njegov zakonski okvir, moraju stvari postaviti na svoja mjesta i logikom pravne legislative, raščistiti sve političke, moralne, običajne i druge dileme koje izaziva situacija Abdićevog političkog i izbornog angažmana.
  • Ovako, uvijek će biti i onih koji su ZA i onih koji su PROTIV, ne samo u BiH i Krajini, nego i u samoj Velikoj Kladuši, što u situaciji dugogodišnjom socijalnom, i egzistencijalnom krizom proizvedenih frustracija, može, i ponavljam može (dakle, ne mora), izazvati refleksno nepredvidive turbulencije javnog mnijenja.

Uostalom, da ne spekuliramo, pred nama je.

XS
SM
MD
LG