Dostupni linkovi

Kajtazi u Jasenovcu: Rome se prebrojavalo po broju vagona


Kajtazi na komemoraciji kazao kako je specifičnost stradanja na ovom mjestu da zločine nisu činili okupatori, nego ustaše
Kajtazi na komemoraciji kazao kako je specifičnost stradanja na ovom mjestu da zločine nisu činili okupatori, nego ustaše

Na romskom groblju u Uštici, nekada dijelu koncentracionog logora Jasenovac, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu. U Jasenovcu je ubijeno najmanje 16.000 Roma, a u Europi pod nacizmom stradalo ih je najmanje pola milijuna. Vjerujemo da je broj sigurno i veći, jer - za razliku od drugih naroda - Romi su prebrojavani po broju vagona u kojima su bili dovoženi, kazao je na komemoraciji saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, ili na romskom Samodaripen, što znači "potpuno uništenje" obilježen je u četvrtak na romskom groblju u mjestu Uštica odmah pored Jasenovca, koje je 1942. godine ispražnjeno od stanovnika i u njemu - kao dio jasenovačkog logora - napravljen logor, ali i stratište za Rome. Saborski zastupnik romske i još 11 manjina Veljko Kajtazi kazao je kako je specifičnost stradanja na ovom mjestu da zločine nisu činili okupatori, nego ustaše, i da je u Jasenovcu ubijeno najmanje 16.173 Roma, od toga 5.608 djece.

"Mi vjerujemo da je broj sigurno i veći, jer - za razliku od drugih naroda - Romi su prebrojavani po broju vagona u kojima su bili dovoženi, a na isti način su bili i likvidirani. Njihov je život najmanje vrijedio. Prvi popis stanovništva nakon Drugog svjetskog rata pokazuje da je od 15.000 prijeratnih Roma novi popis 1948. godine doživjelo samo njih - 405!", naveo je Kajtazi.

Kajtazi je održavanje zasebne komemoracije za Rome žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu obrazložio činjenicom da su ih i krvnici tada razdvajali od drugih, i u Jasenovcu i u nacističkim logorima smrti.

"Današnjom komemoracijom Romi se ne odvajaju od ostalih žrtava, nego ih je netko drugi izdvojio na ovo mjesto i ubijao, a nitko nam ne može oduzeti pravo na komemoraciju. Iako je ovo mjesto 70 godina bilo zapušteno, nama je to samo motiv da ga održavamo i sačuvamo od zaborava", poručio je.

Kajtazi vjeruje da je komemoracija u Uštici vjerojatno najmasovnija ovogodišnja komemoracija za romske žrtve genocida u Europi
Kajtazi vjeruje da je komemoracija u Uštici vjerojatno najmasovnija ovogodišnja komemoracija za romske žrtve genocida u Europi

Doista, zašto se toliko malo zna o romskim žrtvama ustaškog režima i romskim žrtvama nacizma? "Zaborav romskih žrtava je bio zajednički nazivnik svih europskih vlada, i istočnih i zapadnih, nakon 1945. godine", pojašnjava za naš program povjesničar Danijel Vojak i obrazlaže zašto je to tako bilo.

"Romska inteligencija izrasla između dva svjetska rata bila je prva na udaru Hitlera i nacista, tako da ona nije mogla nositi bilo kakvu inicijativu za obilježavanje i komemoriranje žrtava svoje zajednice nakon Drugog svjetskog rata. Također, kako Romi nisu imali vlastitu matičnu državu, u usporedbi sa stvaranjem države Izrael, nije bilo neke državne ili političke vlasti koja bi potegla to pitanje", komentira Vojak.

Tako da se romske žrtve genocida pod nacizmom u okupiranoj Europi u nekim europskim državama počelo komemorirati tek pred dvadesetak godina, a u Hrvatskoj unazad osam godina, zaključuje Vojak.

Kajtazi vjeruje da je komemoracija u Uštici vjerojatno najmasovnija ovogodišnja komemoracija za romske žrtve genocida u Europi, i pohvalio je Republiku Hrvatsku da je unazad 7 godina postala "referentna točka u romskom pokretu i predvodnica svih važnih ideja". Ipak, zamjerio je hrvatskoj Vladi što se nijeangažirala oko izgradnje muzeja romskim žrtvama genocida u Uštici, za što je inače dobio značajnu novčanu potporu grada Zagreba.

Na komemoraciji su sudjelovali predstavnici državnih institucija i stranih veleposlanstava,predstavnici romske manjine iz Hrvatske i 11 europskih zemalja od Kosova i Srbije do Latvije i Rusije, ali i predsjednik Međunarodne unije Roma (IRU) Nordmund Rudevicz i zastupnik u makedonskom parlamentu Samko Ibrahimovski.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu obilježava sesvake godine u spomen 2. kolovoza 1944. godine, kada su nacisti u jednom danu likvidirali svih2897 Roma u logoru Auschwitz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG