Dostupni linkovi

Na Dan Evrope iz EU pozvali lidere u BiH da počnu donositi teške odluke


Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler (lijevo), i otpravnik poslova Diplomatske misije Belgije u BiH, Benjamin Sturtewagen.
Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler (lijevo), i otpravnik poslova Diplomatske misije Belgije u BiH, Benjamin Sturtewagen.

Za dobrobit građana Bosne i Hercegovine, lideri treba da pokažu viziju, istinsku hrabrost i liderstvo i iskoriste postojeći historijski trenutak kako bi postigli trajni napredak na evropskom putu. Pristupanje Uniji zahtijeva teške odluke. Vrijeme je da se počnu donositi takve teške odluke.

Ovo se navodi u zajedničkoj kolumni šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH, Johanna Sattlera, i otpravnika poslova Diplomatske misije Belgije u BiH, Benjamina Sturtewagena, povodom Dana Evrope, 9. maja.

Autori navode da su, prije otvaranja pristupnih pregovora sa BiH, vladajuća koalicija na državnom nivou iskazala želju da provede reforme neophodne za napredak na evropskom putu, ali da se BiH ponovo nalazi u političkoj krizi.

"Na Dan Evrope 2024. godine, dan kada obilježavamo i pad fašizma, moramo se prisjetiti ogromnog postignuća ujedinjene Evrope i neumorno raditi na tome da se vizija utemeljitelja Unije dovrši ovdje u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i na cijelom kontinentu", naveli su.

Prema njihovim riječima, za građane Bosne i Hercegovine, koji se sjećaju posljedica sukoba, obećanje budućnosti unutar Unije je garancija mira, sigurnosti i bolje budućnosti.

EU ujedinjuje 450 miliona ljudi iz 27 država članica, ali projekat ujedinjenja evropskih naroda još uvijek nije dovršen, navode autori kolumne, i dodaju da zemlje, koje se žele pridružiti, ne mogu zauvijek ostati u čekaonici Unije.

"BiH već ostvaruje značajne koristi od partnerstva sa Unijom, uključujući bolju infrastrukturu, trgovinske i poslovne mogućnosti, programe poput Erasmus+, Creative Europe i Horizon Europe, koji otvaraju mogućnosti za bh. studente, kreativce i istraživače", naveli su autori kolumne.

Dodali su da, iako postoji interes s obje strane za napredak u proširenju, "to ne znači da preduslovi za buduće uspješno punopravno članstvo mogu mijenjati".

"Proces pristupanja je težak posao, ali on unapređuje funkcionalnost institucija, jača vladavinu prava, unapređuje borbu protiv korupcije, podržava energetsku tranziciju, pojačava zaštitu okoliša, i stvara povoljnije poslovno okruženje za rast i radna mjesta", ističe se u kolumni.

XS
SM
MD
LG