Dostupni linkovi

Ruski opozicioni aktivista ponovno u samici


Jašin je u decembru 2022. osuđen na osam i po godina zatvora zbog kritikovanja vojne ofanzive protiv Ukrajine
Jašin je u decembru 2022. osuđen na osam i po godina zatvora zbog kritikovanja vojne ofanzive protiv Ukrajine

Zatvoreni opozicioni aktivista Ilija Jašin ponovo je odveden u samicu zbog navodnog kršenja zatvorskih pravila, saopštio je advokat Mihail Birjukov.

Birjukov je 5. aprila kazao da su zatvorski službenici optužili Jašina da je prekršio zabranu skidanja jakne prije nego što je sjeo za doručak.

Određeno mu je deset dana u zatvorskoj ćeliji, koja je izolovana i skučena sa lošim osvjetljenjem i ventilacijom, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zatvorski službenici su ga više puta do sada kažnjavali za sitne prekršaje.

Sud u Moskvi osudio je Jakšina u decembru 2022. na osam i po godina zatvora zbog kritikovanja vojne ofanzive protiv Ukrajine.

Optužba protiv njega bazirala se na njegovim objavama na YouTube-u o zločinima koje je počinila ruska vojska u ukrajinskom gradu Buča.

Jakšin je proglašen krivim za "širenje lažnih informacija" o vojsci, kao i za osudu ubistva civila u Buči, za koje Rusija odbacuje krivicu.

Saradnik Alekseja Navaljnog, koji preminuo je 16. februara u arktičkom zatvoru pod nerazjašnjenim okolnostima, osuđen je na osnovu zakona protiv diskreditacije vojske.

U Rusiji su 4. marta 2022., samo osam dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio invaziju na Ukrajinu, usvojena dva zakona protiv onoga što država smatra "lažnim informacijama" o ruskoj vojsci i njenim aktivnostima.

Tim zakonima, kojima se takođe kažnjavaju protesti protiv rata ili podrška zapadnim sankcijama uvedenim kao odgovor na ofanzivu na Ukrajinu, propisana je kazna do 15 godina zatvora.

Dodatno, Ruska Duma je u januaru 2024. usvojila predlog zakona o oduzimanju imovine osobama osuđenim za, između ostalog, "namjerno širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Taj zakon državi omogućava da oduzima imovinu Rusima koji su napustili zemlju i koji kritikuju rat u Ukrajini, ali koji se i dalje oslanjaju na prihod od iznajmljivanja svojih kuća i stanova u Rusiji.

XS
SM
MD
LG