Dostupni linkovi

Izetbegović: Stolac pripada svima


Nećemo moći podržati da se budžet Stoca igdje drugo donosi doli u Stocu, poručio Izetbegović
Nećemo moći podržati da se budžet Stoca igdje drugo donosi doli u Stocu, poručio Izetbegović

Stolac pripada svima i ovo nije ekskluzivno ničiji prostor, izjavio je u petak ujutru u Stocu, nakon razgovora sa predstavnicima tamošnje Inicijative za Stolac, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

On je najavio da SDA neće podržati donošenje budžeta Općine Stolac u Federalnom parlamentu, po ugledu na Mostar, zatraživši održavanje, kako je rekao, ravnopravnih izbora, izbor organa vlasti, koji će donijeti budžet Stoca.

Dok se očekuje odluka o održavanju izbora u Stocu, čini se da su stavovi dvije strane u tom gradu i dalje prilično udaljeni. Član državnog Predsjdedništva i lider SDA, Bakir Izetbegović, u petak ujutru je, nakon razgovorâ sa predstavnicima Inicijative za Stolac, rekao da taj grad pripada svima koji tu žive i da nije ekskluzivno ničiji prostor.

Bakir Izetbegović je odbacio mogućnost da se budžet Stoca donese u Parlamentu Federacije BiH, po ugledu na Mostar, u kojem već osam godina nema lokalnih izbora i za kojeg budžet donose gradonačelnik i načelnik finansija, a potvrđuje ga federalni Parlament.

“U tom smislu, nećemo moći podržati da se budžet Stoca igdje drugo donosi doli u Stocu. Dakle, izbori u Stocu, uspostavljanje Vijeća, a zatim i budžet”, poručio je Izetbegović.

Čelnik Inicijative za Stolac, Salmir Kaplan, kojeg je CIK zbog prekida izbornog procesa 2. oktobra, skinuo sa liste, kazao je da Stocu ne treba da jedan čovjek donosi budžet, aludirajući na stolačkog načelnika Stjepana Boškovića, kandidata HDZ-a BiH za tu poziciju na proteklim izborima.

“Mi, znači, u Stocu – kad kažem ‘mi’, mislim na ljude koji nisu Hrvati – ne cijelih 20 godina kako smo se vratili, mi ne znamo kako taj budžet izgleda. Od 17 miliona zadnje četiri godine, taj budžet na nehrvate je potrošio 30 hiljada maraka”, izjavio je Kaplan.

Bakir Izetbegović je još ustvrdio da je dio CIK-a uzeo za pravo da budu sudije i istražni organi, te se založio za održavanje – kako je kazao - ravnopravnih izbora.

S druge strane, stolački načelnik Stjepan Bošković kaže kako od federanih vlasti nije tražio nikakvu samovlast, niti da se donese budžet za 2017-tu, pa da ne bude izbora, nego samo odluku o privremenom finansiranju i to u skladu sa zakonima Federacije BiH, odnosno da u Zakonu o budžetima FBiH “jasno stoji da to parlamenti donose”.

“Mi smo samo htjeli da osiguramo osnovne uvjete za funkcioniranje Općine Stolac i svih institucija i ustanova koje se oslanjaju na proračun Općine Stolac u prva tri mjeseca, da građani ne osjete posljedice 2.10., kada je neko nasilnički prekinuo izbore u Stocu”, kazao je Bošković.

Bošković smatra da su mogući demokratski izbori, jer su agencije za provođenje zakona odradile svoj posao, te da će biti izrečene mjere za one koji su prekinuli izbore u Stocu 2. oktobra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG