Dostupni linkovi

Dogovor Izetbegović - Dodik odblokirao put ka EU i novac MMF-a


Bakir Izetbegović i Milorad Dodik
Bakir Izetbegović i Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik postigli su načelan dogovor u vezi sa kreditnim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i Mehanizmom koordinacije.

Načelan dogovor koji su postigli o Mehanizmu koordinacije i MMF-u implicira da bi evropski put BiH mogao biti odblokiran.

Dogovor je postignut nakon višesatnog sastanka, koji je sazvao šef delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark, a kojem je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te premijer RS Željka Cvijanović.

Lars-Gunar Vigemark
Lars-Gunar Vigemark

Lars-Gunar Vigemark rekao je nakon sastanka da je postignuta saglasnost o brojnim važnim pitanjima, uključujući aranžman sa MMF-om, Mehanizam koordinacije, strategije u sektoru transporta, te druga važna pitanja. Naveo je da je razgovarano o važnim pitanjima u kontekstu evropskih integracija, pitanjima koja se tiču aplikacije BiH za članstvo u EU.

Kako je objašnjeno nakon razgovora, pitanje pisma namjere MMF-u je potpisano i već upućeno u Vašington.

Bakir Izetbegović rekao je da je nađeno rješenje između entitetskog i državnog nivoa vlasti kada je riječ o koorinacijskom mehanizmu. To je, kaže Izetbegović, otvorilo put za postizanje dogovora u vezi sa transportnom strategijom i arnažmanom sa MMF-om.

"Riješili smo set pitanja koji BiH otvaraju put ka prihvatanju aplikacije, preuzimanju upitnika, pokretanju BiH na njenom evropskom putu", rekao je Izetbegović.

Milorad Dodik je poslije sastanka istakao da je pismo njamere MMF-u potpisano i poslato u Vašington.

"Kada je riječ o Mehanizmu koordinacije uspješno su riješena pitanja odlučivanja u koordinacionim mehanizmima, pitanje predsjedavanja i pitanje predstavljanja prema evropskim institucijama. Time su stvoreni uslovi za formalno prihvatanje Mehanizma koordinacije", rekao je Dodik.

Detalji dogovora

Jasno je definisano Poglavlje VI koje se odnosi na sastav delegacije BiH u okviru zajedničkih tijela BiH i EU za nadgledanje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a posebno način odlučivanja i funkcionalnost donošenja odluka.

Dogovoreno je da se sve odluke donose konsenzusom, a da su sve institucije na svim nivoima obavezne osigurati prisustvo svojih predstavnika na sjednicama tijela. Predviđena su i rješenja za osiguranje funkcionalnosti Mehanizma koordinacije.

Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima, kako je definisano sporazumom „obavezno čine ovlašćeni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH i kantona, a u skladu s ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke“.

Sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlašćenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.

„U slučajevima kada neko od tijela u sistemu koordinacije ne usaglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višem nivou u sistemu koordinacije, zaključno sa kolegijem za evropske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke", navodi se, između ostalog u sporazumu.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, je komentarišući razgovore Izetbegovića i Dodika dok su još trajali, rekao da je dobrodošao svaki sastanak ključnih lidera političke scene ako će dovesti do ispunjavanja uslova za prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU.

Igor Crnadak
Igor Crnadak

"Mi smo i do sada nepotrebnim političkim kalulisanjem izgubili najmanje tri, četiri mjeseca jer je trebalo ovaj posao da završimo do jula. Moja poruka je uvijek ista, Vlada RS i Vlada Federacije treba da rade svoj posao, Savjet ministara i druge institucije na bh. nivou svoj i tako ćemo najbolje pomoći svim ljudima koji žive u RS i BiH", rekao je Crnadak.

Šta je sve uzrokovalo probleme

MMF je odložio kreditni aranžman od 1,1 milijarde konvertibilnih maraka s BiH, jer svi članovi Fiskalnog vijeća te zemlje početkom jula nisu potpisali pismo najmere, ključni dokument za odobravanje aranžmana.

Pismo namjere nisu potpisali članovi Fiskalnog vijeća BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, oba iz SDA Bakira Izetbegovića.

Kao razlog je naveden zastoj na putu BiH ka EU, jer je RS prvobitno odbila da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Mehanizam koordinacije.

SSP je ipak potpisan 18. jula, dok je ostalo neriješeno pitanje prihvatanja Mehanizma koordinacije, operatvinog i institucionalnog sistema koordinacije institucija BiH u procesu evrointegracije.

Brisel je od BiH tražio jednu adresu sa kojom će komunicirati oko pitanja evrointegracija, navodeći da se ne može pregovarati sa entitetima, te da sve oko evrointegracija mora biti koordinisano na nivou BiH.

Tako je Vijeće ministara BiH na sjednici još u januaru ove godine donijelo odluku o Mehanizmu koordinacije, u okviru kojih bi trebala biti uspostavljena zajednička tela: Kolegijum za evropske integracije, Komisija za evropske integracije, potkomisije za evropske integracije i radne grupe za evropske integracije.

Iz RS su kasnije odbili da učestvuju u primjeni Mehanizma koordinacije, tvrdeći da je odluka o Mehanizmu koordinacije donesena bez znanja i konsultacija sa Vladom RS.

Iz SDA potom su poručili da neće potpisati Pismo namjere za kredit MMF-a dok SNSD ne krene u primjenu Mehanizma koordinacije.

Izvor: Agencije

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG