Dostupni linkovi

Ivan Medenica nepoželjan kao profesor: Palanački sindrom na FDU


Razlozi su očito lične prirode: Ivan Medenica
Razlozi su očito lične prirode: Ivan Medenica

Ivan Medenica, poznati teatrolog i umetnički direktor festivala BITEF, nije izabran na mesto redovnog profesora Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, uprkos pozitivnim referencama koje je imao kao vanredni profesor.

Ova odluka Izbornog veća izazvala je ogorčenje kod jednog broja profesora FDU, ali i studenata kojima je Medenica predavao poslednjih pet godina.

Iako je komisija za izbor profesora, koju čine eminentni stručnjaci, sastavila pozitivan refereat o Ivanu Medenici i predložila da pređe u zvanje redovnog profesora, na tajnom glasanju Izbornog veća – u kojem sede svi redovni profesori – ovaj teatrolog nije dobio većinu.

Ova odluka nije dnevno-političke, već lične prirode, komentariše Medenica u razgovoru za RSE.

"Ne postoji tu ni trunke razloga zbog kojih bi ja trebalo da se uznemirim, u smislu da je neki problem do mene. Razlozi su, očito, lične prirode. Ja sam aktivni kritičar koji radi na Fakultetu na kojem radi mnogo aktivnih pozorišnih umetnika", kaže Medenica.

On ocenjuje da je ovo slučaj "tipičnog palanačkog sindroma".

"Ako je neko kompetentan i ako kompetentni procene da je on kompetentan, a onda vi dozvolite da neko može da sprovodi lične vendete u tajnim glasanjima, onda to nije dobro ni za Univerzitet niti za celo društvo", ističe naš sagovornik.

Na Izbornom veću učestvuje 50 redovnih profesora, a za kvorum je potrebno da bude prisutno najmanje 35 njih. Na glasanju za izbor Medenice učestvovalo je 37 profesora. Za je glasalo 24, a za izbor je bilo potrebno njih 26.

"Postavlja se pitanje: zašto nije bilo prisutno i ovih 13 profesora ili bar nekoliko njih? Jer, da je bilo još troje, četvoro njih, misliom da bi ivan prošao glat", konstatuje Zoran Popović, dekan Fakulteta dramskih umetnosti.

Popović kaže da je Fakultet, ipak, uspeo da pronađe rešenje.

"Pozvao sam sekretara Fakulteta koji je zadužen za pravna pitanja i uspeli smo da pronađemo način da kolega Medenica i dalje ostane profesor ovde i da se u najskorije vreme obavi ponovni izbor, gde ćemo insistirati da bude ako ne potpun, onda gotovo potpun kvorum. Očekujem sa sigurnošću da će on biti izabran", reči su Popovića.

Lične sujete ili privatni animoziteti važniji od činjenica

U međuvremenu su se organizovali i studenti koji su na Fakultetu pokrenuli potpisivanje peticije podrške svom profesoru, koji je u studentskim evaluacijama dobijao najviše ocene.

Prošle godine Medenicu su izabrali za jednog od tri najbolja profesora u Srbiji

"Mislim da je profesor Medenica jedan od najprofesionalnijih na ovom fakultetu. Ako neko zaslužuje mesto na ovom faksu, to je on. Ako ga izbace, Fakultet gubi, baš kao i mi, studenti", kaže Stefan Andrejić, student dramaturgije.

Student prodekan na FDU, Ivana Vraneš, navodi da studentima nije jasna ova odluka.

"Nama to uopšte nije jasno. Mi na njega (Ivan Medenica) gledamo samo kao na našeg profesora koji se maksimalno daje na predavanjima koja su nam jako dragocena. Srećni smo i čast nam je što nam je predavao", dodaje Vraneš.

Ako ga izbace, Fakultet gubi, baš kao i mi, studenti: Stefan Andrejić
Ako ga izbace, Fakultet gubi, baš kao i mi, studenti: Stefan Andrejić


Podršku Ivanu Medenici dala je i Katedra za Filmsku i TV režiju režiju, koja je povodom ovog događaja uputila otvoreno pismo nastavnicima i saradnicima Fakulteta i Studentskom parlamentu Fakulteta dramskih umetnosti.

"Neverovatno je da su lične sujete ili privatni animoziteti bili važniji od činjenica prilikom ovog glasanja. Pitamo se kakve su to kolege kojima ništa nije značila nijedna činjenica iz briljantnog referata Komisije za izbor u zvanje u redovnog profesora? Kakav je to fakultet koji sebi može da dozvoli ovakav luksuz da ne izabere jednog od svojih najboljih profesora?", pitaju se potpisnici, 15 uglednih reditelja i profesora FDU, među kojima su Goran Marković, Janko Baljak, Srdan Golubović i Darko Bajić.

"Ako sada svi zajedno budemo ćutali i ovaj skandal gurnuli pod tepih, on će nam se uskoro ponoviti. Samo tada žrtva gluposti neće biti jedan izuzetan profesor, nego svi mi, profesori i studenti FDU", zaključuju autori pisma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG