Dostupni linkovi

Istanbul: Policijska akcija protiv demonstranata na trgu Taksim


Ponovo sukobi na trgu Taksim
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Ponovo sukobi na trgu Taksim

Dvije sedmice nakon početka protesta protiv premijera Režepa Tajipa Erdoana, turska policija se suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima u petak obračunala s demonstrantima na trgu Taksim u Istanbulu.

Nakon što su napadnuti na centralnom trgu najvećeg turskog grada, prosvjednici su se povukli u Gezi park, u kojem inače kampiraju.

Neki od njih su, na policijske napade, odgovorili kamenicama i Molotovljevim koktelima.

Iznad Istanbula su oblaci suzavca, policijski kamioni s vodenim topovima su usred Trga, a policajci u kordonima pod punom su spremom, s kacigama i štitovima.

Guverner Istanbula Husein Mutlu izjavio je kako je namjera policije nije da slomi proteste, nego samo da ukloni parole sa Kulturnog centra i spomenika Ataturku.

Sličnu je poruku, preko megafona, rano jutros slala i policija, prije nego su uklonili barikade koje su demonstranti postavili prije 12 dana.

Posmatrači kažu da bi ova upotreba sile mogla naštetiti razgovorima koje je s vodjama protesta za srijedu zakazao Erdoan.

Mnogi čak tvrde da je policijska akcija namjerno organizirina kako bi premijer Redžep Tajip Erdoan bio čovjek s maslinovom grančicom, a demonstranti s bombama i kamenjem u ruci.

Pobuna protiv autoritarnosti Erdoana počeli su 31.maja, nakon što je proglašena odluka o ograničavanju prodaje alkohola. Tri su osobe poginule, a oko 5000 ih je povrijedjeno.

Manji protesti organizirani su i u glavnom gradu Ankari, ali je policija skoro svake noći, suzavcem i vodenim topovima, rastjerivala aktiviste.
XS
SM
MD
LG