Dostupni linkovi

Erdoganu bitna podrška radnika u odgovoru na kritike


Istanbul: Erdoganova čvrsta ruka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
Glenn Kates (priredila Mirjana Rakela)

U radničkoj četvrti u Istanbulu, nedaleko od srca posljednjih antivladinih demonstracija, Redžep Tajip Erdogan, koji je odrastao u tom dijelu grada, i dalje uživa snažnu potporu mještana.

U jednoj sporednoj ulici, oko dva kilometra od bučnih prosvjeda na istanbulskom trgu Taksim, samo grickanje čipsa „konkurira“ šumu prometa na cesti.

Muškarci ležerno ispijaju čaj i „natječu“ se u popularnoj turskoj igri, sličnoj dominu, i kažu da, unatoč protestima nekoliko ulica dalje, nema nikakvih promjena u Kasimpaši.

Riječ je o radničkoj četvrti u kojoj je odrastao aktualni premijer. Mještani kažu da je njihov životni standard znatno poboljšan u Erdoganovom desetljeće dugom mandatu na mjestu premijera.

U četvrtima poput ove, gdje je uvaženo mišljenje stvoreno na religijskim vrijednostima, pomorskoj tradiciji i vjerovanju u lokalni nogometni tim, Erdogan može računati na podršku birača, zahvaljujući kojima i dominira turskom politikom. On se na njih oslanja i kao na bedem protiv rastućeg nezadovoljstva među skupinama koje naglašavaju da su njihovi interesi zanemareni od strane njegove vlade i vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP).

Barcin Yinanc je urednica u istanbulskom dnevniku "Hurriyet Daily News", objašnjava podjele među biračima:

"To je upravo ono što ga čini tako arogantnim. Ne znam da li će se protesti odraziti na rezultate slijedećih izbora, jer mislim da Erdogan ima snažnu izbornu bazu. S druge strane, 50 posto onih koji nisu glasali za njegovu stranku su međusobno suprotstavljeni“.

Na protestima su se čula upozorenja da je pređena mjera sekularizma i da je vjera ušle u državne poslove, o čemu ima suprotstavljenih mišljenja i u Kasimpasi.

Čak i vjerni Erdoganovi pristaše su kritizirale njegovo ponašnje u jeku političke krize.

Jedan od igrača domina, Bilo, kaže kako je Erdogan bio prebrz u izmjenama sekularnih političkih tradicija turskog društva.

"Kada govorimo o vjeri, nema ničega spornog. To je naše pravo, mi smo muslimani. Ali svatko ima pravo i na vlastito mišljenje."

Drugi čovjek za stolom, Badam, kaže kako podržava Erdogana svim srcem, ali priznaje da je vlada trebala pokazati više razumijevanja i za "mlađe generacije."

Nekoliko ulica dalje, na malom trgu gdje su djeca igrala nogomet, a odrasli se odmarali na klupi u parku promatrajući zalazak sunca, uobičajena snažna podrška Erdoganu nešto je slabija i to zbog njegovih reakacije prema demonstrantima.

Upozorenjem da su "teroristički elementi" bili među okupljenima na trgu Taksim, 60-godišnji ličilac Ibrahim Bodur kao da parafrazira stavove zamjenika premijera Bulenta Arinca.

Ipak, ne odobrava postupke „najpoznatijeg sina“ radničke četvrti, i prilično je kritičan prema Erdoganu:

"Ne podržavam to što nekoga lako proglasite huliganom. To nije pravi put."



Prije odlaska u četverodnevni posjet Sjevernoj Africi, Erdogan je prosvjednike nazvao "lopovima" i "propalicama" dok su i Arinc i predsjednik Abdullah Gul imali daleko pomirljivije poruke.

Unatoč brojnim kritikima vlasti, snažna je i osuda prosvjeda i mnogi podržavaju Erdoganov odnos prema demonstracijama.

Remzi Kibar, majka je petero djece. Ona krivnju ravnomjerno raspodjeljuje i prema demonstrantima:

"Ljuta sam na njih jer razbijaju prozore i uništavaju imovinu. Ako imate nešto za reći možete sjesti i razgovarati."

Iako su prosvjedi uglavnom mirni, razbijeni su prozori tvrtki koje su povezane s vladom, a područje oko trga Taksim je sada prekriveno antivladinim grafitima.

Kada podsjetite na čest prigovor protiv Erdoganovih aktivista da premijer odbija razmotriti njihove zahtjeve da im se ispriča i zbog nasilnog ponašnja policije, 60-godišnji Kibar odgovara:

"Premijer je zauzet, putuje, a osim toga, njegov zamjenik se ispričao", kaže ovaj zanatlija.
XS
SM
MD
LG