Dostupni linkovi

Uhapšen Uzbekistanac osumnjičen za napad u Istanbulu


Objavljena je fotografija osumnjičenog, koji na sebi ima krvavu majicu i modrice na licu
Objavljena je fotografija osumnjičenog, koji na sebi ima krvavu majicu i modrice na licu

Turske vlasti saopćile su da su uhapsile osobu za koju vjeruju da je ubila 39 ljudi, a više od 70 ranila u noćnom klubu u Istanbulu na Novu godinu. Guverner Istanbula je potvrdio da je muškarac iz Uzbekistana, te da je obučavan u Afganistanu.

Osumnjičeni je Abdulkadir Mašaripov iz Uzbekistana. Priznao je da je izveo maskar. Njegovi otisci prstiju su pronađeni na mjestu napada. Djelovao je sam, a do kluba je došao taksijem. Ubio je dvojicu ljudi na ulici prije nego je ušao u klub Reina i započeo pucati po ljudima koji su bilina dočeku Nove godine.

Guverner Istanbula Vasip Sahin je opisao Mašaripova kao vrlo dobro obučenog teroristu koji govori četiri strana jezika.

"U Tursku je ušao ilegalno, preko istočne granice u januaru 2016. Napad je izveo u ime militiante Islamske države (IDIL)", rekao je Sahin.

Mašaripov je uhapšen u policijskoj akciji u istanbulskom predgrađu Esenjurt
Mašaripov je uhapšen u policijskoj akciji u istanbulskom predgrađu Esenjurt

Militantna Islamska države ranije je potvrdila odgovornost za tragediju u novogodišnjoj noći, zbog, kako su saopćili, vojnog angažmana Turske u Siriji.

Turski mediji su javili da je Mašaripov uhapšen u policijskoj akciji u istanbulskom predgrađu Esenjurt, u kući svog prijatelja iz Kirgistana.

Navodno je razotkriven prije pet dana, no policija ga je pratila kako bi saznala više informacija o njegovim kretanjima i kontaktima.

U istoj akciji uhapšeni je jedan Iračanin i tri žene iz Egipta i Afrike koje su se nalazile u tom stanu. No, u trenutku hapšenja sa njim nije bio njegov četvorogodišnji sin, kako je prethodno javljeno. U stanu su pronađeni i oružje, municija, te 197.000 američkih dolara.

Objavljena je fotografija osumnjičenog, koji na sebi ima krvavu majicu i modrice na licu.

Turski premijer Binali Jildirim istaknuo je da neće iznositi više detalja o slulaju, ali da je najvažnije što je "počinilac ovog podmuklog zločina uhvaćen".

"Biće utvrđeno i koja je sila stajala iza napada", poručio je Jildirim.

Militantna Islamska država se smatra odgovornom za najmanje šest velikih napada u Turskoj od polovice 2015, uključujući i napad na mirovni skup u Ankari u oktobru te godine, kada je ubijeno više od 100 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG