Dostupni linkovi

Ismajilova: Niko mi ne može zabraniti da radim novinarski posao


Oslobođena novinarka RSE Hadidža Ismajilova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Oslobođena novinarka RSE Hadidža Ismajilova

Hadidža Ismajilova, novinarka Radija Slobodna Evropa (RSE), izašla je iz zatvora u Bakuu nakon što Vrhovni sud Azerbejdžana ukinuo prvostepenu presudu.

Osuđena je prošle godine na sedam i po godina zatvora po optužnici koju su organizacije za ljudska prava ocenile kao odmazdu za njeno izveštavanje o korupciji u koju je bila umešana i porodica šefa države Ilhama Alieva i politički motivisanu farsu.

Neposredno nakon oslobađanja Ismailova je za Azerbejdžanski servis Radija Slobodna Evropa izjavila da će nastaviti da se bavi svojim poslom i da cilj režima da je zastraši nije ostvaren.

“Uhapsivši me azerbejdžanski režim je verovao da će kritika na njegov račun utihnuti. Ali, to se nije desilo. Zahvaljujem svojim kolegama novinarima što nisu prestali da rade – naprotiv, zapeli su još jače. Posle mog hapšenja još više je priča objavljeno i još više istraživanja o skrivenim ofšor kompanijama. Hvala mojim kolegama što su to to radili, i onima u Azerbejdžanu i onima u inostranstvu”, rekla je Ismailova i zahvalila svima koji su se borili za njeno oslobađanje.

“Želela bih takođe da zahvalim i borcima za ljudska prava i mojim advokatima koji su branili moja, ali i prava svih političkih zatvorenika.”

Izjavila je da je nakon kazne bolje upoznata sa zatvorskom realnošću u Azerbejdžanu i da u toj zemlji ne postoji pravosudni sistem.

Novinarstvo, rekla je Ismailova, biće i dalje njeno polje delovanja i ono joj niko ne može oduzeti.

“Za novinarstvo, čak i u represivnim zemljama kao što je Azerbejdžan, ne postoji dozvola. Niko mi ne može zabraniti da radim svoj novinarski posao”.

Upitana o eventualnom napuštanju zemlje, Ismailova je rekla da za tim ne postoji potreba.

“Što se tiče odlaska iz zemlje, ne moram nikud da idem jer je svet mali, naročito zahvaljujući Internetu. Čak i dok sam bila u zatvoru, moji tekstovi su objavljivani, oni nisu mogli da iz zaustave. A sada – zamislite – nisam više u zatvoru, kod kuće sam, imam pristup Internetu, ko može da me zaustavi?”.

Hadidžu Ismajilovu sud je proglasio krivom za klevetu, izbegavanje plaćanja poreza, nelegalne aktivnosti i zloupotrebu službenog položaja.

Osim zatvora, Ismajilovoj je bilo zabranjeno da obavlja javne dužnosti u roku od tri godine, a mora da plati i 300 dolara na ime sudskih troškova.

Sud ju je oslobodio po prvoj tački optužnice, podsticanje na samoubistvo, nakon što je osoba koja je to tvrdila povukla optužbu.

Ismajilova, koja je opširno pisala o finansijskim malverzacijama aktuelnog šefa države Ilhama Alijeva i njegove porodice, odlučno je odbacila sve tačke optužnice nazivajući suđenje “obmanom” u nastojanju da se onemogući njen istraživački rad.

XS
SM
MD
LG