Dostupni linkovi

Kosovo: Internet kao regrutni prostor za Siriju i Irak


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Autor: Arton Konushevci, priredila Amra Zejneli

Kosovo, kao i mnoge druge zemlje u svetu, nastavlja da se suočava za različitim terorističkim pretnjama, kažu poslanici Skupštine Kosova.

Vlasti su potvrdile da vode istragu protiv 135 lica zbog sumnje u umešanost u slučajeve koji su povezani s terorizmom, dok je prošle godine uhapšeno nekoliko desetina građana pod sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku pružajući podršku ISIS-u i al-Nusri, međunarodno poznatim kao terorističkim organizacijama.

U vezi sa tim, Skupština Kosova je u martu usvojila Zakon koji zabranjuje učešće građana Kosova u stranim konfliktima, a koji predviđa zatvorsku kaznu od pet do 15 godina za one koji sudeluju u stranim sukobima, pozivaju na tako nešto, ili kriju počionioce takvih krivičnih dela.

Poslanici Skupštine smatraju da će ovaj zakon sankcionisati sve one koji podržavaju ili pozivaju na učešće u stranim konfliktima.

Daut Haradinaj, predsednik skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove, kaže da će ovaj zakon sankcionisati i one koji kriju počionioce takvih krivičnih dela, ali i one koji propagiraju tako nešto.

„Zakon kažnjava i one koji zloupotrebljavaju društvene mreže za senzibilizaciju verskih, ekstremnih aktivnosti. Ovaj zakon omogućava ojačavanje institucija i kreiranje kapaciteta za kažnjavanje. Sada određene grupe više ne ’dižu prašinu’ u radikalnom aspektu u džamijama, ali svakako je zabrinjavajuće što su mladi ljudi među onima koji su na ratištima. Osobe koje regrutuju imaju svoje mreže. Zabrinjavajuće je i to što nevladine organizacije, koje se pozivaju na humanizam, zloupotrebljavaju našu omladinu“, kaže Haradinaj.

Nuredin Ibishi, član istog odbora, kaže da su pozivi za učešće u rat u Siriji sada umanjeni, te da su se više sveli na ličnu, nego na kolektivnu komunikaciju.

Rizično je što će se sada način komunikacije pretvoriti u pozivnice, u pojedinačan pristup. To će se dešavati od kuće do kuće, ili putem e-maila, facebooka, twittera, i to je veliki rizik“, kaže Ibishi.

Predsednik odbora za nadgledanje kosovske Obaveštajne agencije, Hadji Šalja, kratko je izjavio da je agencija angažovana u ovoj oblasti sa svim mehanizmima na raspolaganju.

„Agencija radi u ovoj oblasti preko svojih agenata, ali isto i elektronskim putem, u džamijama...Ona se informiše i veoma precizno deluje“, kazao je on.

Predsednik Osnovnog suda u Prištini, Hamdi Ibrahimi, kaže da za sud kojim on upravlja, osim prošlogodišnje policijske akcije kada je uhapšeno preko 50 lica, postoji još otvorenih pitanja.

„Postoji konstatacija da se metoda regrutacije promenila, odnosno, da se na perfidan načinupotrebljavaju društvene mreže“, kazao je on.

U MUP-u Kosova potvrdili su da je oko 300 osoba sa Kosova uključeno u rat u Siriji i Iraku.

XS
SM
MD
LG