Dostupni linkovi

Bez odluke o pritvoru kontroverznog prištinskog imama


Shefqet Krasniqi
Shefqet Krasniqi

Tužilac specijalnog tužilaštva Kosova Reshat Millaku izjavio je da je imam Velike džamije u Prištini Shefqet Krasniqi bio samo na ispitivanju i da nema nikakve odluke o pritvoru.

Prethodno je Specijalno tužilaštvo Republike Kosova potvrdilo za RSE da u Policiji Kosova ispituju Krasniqia.

"Policija Kosova je u hodžinoj kući izvršila pretres. Sad za sad, on se ispituje i nema odluke o njegovom zadržavanju; ne znamo kako će se dalje razvijati situacija, a na osnovu njegovog ispitivanja", navodi se u odgovoru Specijalnog tužilaštva.

U saopštenju policije se navodi da je Policija Kosova poduzela akciju pod sumnjom za "podsticanje nacionalne i verske netrpeljivosti".

"Policijska akcija je rezultovala privođenjem jedne osobe pod inicijalima (Sh.K) pod sumnjom da je isti počinio krivično delo "podsticanje na mržnju, te rasna, verska ili etnička netrpeljivost i razdor". Policija je takođe saopštila da je izvršen pretres na 10 lokacija, od kojih su dve NVO, jedna kuća, i sedam stambenih domova, te i da je nastavljeno ispitivanje nekoliko osoba.

Mediji u Prištini prenose da su cilj policijske osobe osumnjičene za radikalna dela, uključujući i imama Velike džamije u Prištini.

Predstavnici Islamske zajednice na Kosovu za RSE kažu da su nadležnim organima pružili svoju podršku.

"Ne želimo da se mešamo u rad bezbednosnih i pravosudnih organa. Dok je uvaženi imam odveden u policiji, mislimo da su naši istražni organi kreirali neku sumnju, a u vezi njegovog delovanja", konstatuju u Islamskoj zajednici.

"Islamska zajednica Kosova se izjasnila i ranije i ponovo ponavljamo, da ko god ugrozi ustavni poredak i bezbednost građana na Kosovu, mi ćemo biti oni koji će pružiti maksimalni doprinos kako se to ne bi dogodilo", kazao je za RSE portparol Islamske zajednice Ahmet Sadriu.

U avgustu je policija na Kosovu uhapsila preko 40 osoba pod sumnjom da su učestvovali u sukobima u Siriji i Iraku, pružajući podršku terorističkim organizacijama ISIS-a i Al-Nusra.

XS
SM
MD
LG