Dostupni linkovi

Interliber: Prilika za knjigoljupce


Vrijeme za zagrebački sajam knjiga
Vrijeme za zagrebački sajam knjiga

Do vikenda na Zagrebačkom velesajmu traje 39. po redu međunarodni sajam knjiga Interliber. Ove se godine predstavlja 300 izlagača iz 12 zemalja, a Interliber je omiljena prilika hrvatskim knjigoljupcima da nabave dobre knjige uz osjetno snižene cijene.

Prilično je vjerojatno da će ovogodišnji „Interliber“ u šest dana trajanja i premašiti prosječni posjet od 130.000 knjigoljubaca. O posjeti u prva tri dana sajma urednica u izdavačkoj kući „Profil“ Ivana Žderić kaže:

„Bolje je nego prošle godine, ne puno, ali nešto bolje je. To je odraz situacije da ljudi ipak žele knjige, a ovdje je dobra prilika da dobiju knjige po velikim popustima.“

Od „Profilovih“ izdanja ona izdvaja hrvatski prijevod „Genijalne prijateljice“ Elene Ferrante i „Tako počinje zlo“ Javiera Mariasa. Podjednaka je gužva i na izlagačkom prostoru zagrebačke „Frakture“. Urednik Seid Serdarević kao posebnu poslasticu izdvaja novi roman Slavenke Drakulić „Mileva Einstein – teorija tuge“.

„To je roman o supruzi Alberta Einsteina, ali na drugačiji način gdje Slavenka ulazi u dubinu njezinog problema. Dakle – depresija, borba sa sjećanjima na izgubljeno dijete, odnos sa genijem Einsteinom i kako je to ona uspjela, odnosno nije uspjela proživjeti.“

Kao i niz godina do sada, izdavači iz Srbije na Interliberu zajednički nastupaju u organizaciji tamošnjeg Ministarstva kulture i informiranja. Obrenija Mazić, samostalna savjetnica u Udruženju za kreativnu industriju Privredne komore Srbije kaže kako je predstavljeno tridesetak izdavača, i da je interes posjetitelja velik.

„Interes je i za stručnom literaturom iz razloga što su neke stručne knjige iz oblasti medicine, jezika i lingvistike prevedene na srpski jezik, a to zainteresovani u Hrvatskoj ne mogu naći, do beletristike i popularne literature koja zanima mlade.“

Banjalučka „Zadužbina Petar Kočić“ je posljednjih godina zbog interesa posjetitelja proširila svoj štand na Interliberu. Ovogodišnji domaćin je Mladen Vukolić.

Dosta naslova za pohvalu: Mladen Vukolić
Dosta naslova za pohvalu: Mladen Vukolić


„Jako smo zadovoljni gostoprimstvom, a prije svega odzivom publike, odnosno čitalaca. Jer ovdje se strašno traži dobra literatura – klasici od Kočića, Andrića, Selimovića, Čopića… Ima tu dosta naslova kojima bi se mogli pohvalit.“

Sarajevski „Buybook“ godišnje izdaje do 30 novih naslova, a evo što od domaćih autora, i to već u ponovljenom izdanju, izdvaja Haris Alić iz prodaje „Buybooka“.

„Knjiga se zove 'Kad sam bio hodža' Damira Ovčine. To je autobiografska knjiga o njegovom stradanju na Grbavici. On je cijeli rat tamo bio u radnom logoru, pokopavao je mrtve. Jedna bolna priča, ali veoma bitna.“

Najdragocjeniji element svakog Interlibera su deseci i deseci autobusa koji svakoga dana dovoze u Zagreb po nekoliko tisuća učenika iz osnovnih i srednjih škola iz gradova i mjesta širom Hrvatske.

Knjige za najmilije: Ivanela, Katarina i Anela
Knjige za najmilije: Ivanela, Katarina i Anela


Ivanela, Anela i Katarina su prijateljice iz prvog razreda benkovačke Gimnazije, koje su ujutro u pola sedam sjele u autobus, sada su na Interliberu, a prije povratka u Benkovac prošetat će Zagrebom.

Sa Interlibera nose poklone – slikovnicu za brata, kriminalistički roman za prijateljicu te knjigu o biljkama za mamu. I, naravno, za sebe nekoliko dobrih naslova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG