Dostupni linkovi

Novi dokaz o sprezi crnogorske policije i kriminalaca?


Na slavi kod Duška Koprivice
Na slavi kod Duška Koprivice

Naslovnica dnevnog lista Dan, od utorka 17. januara, sa fotografijom na kojoj su za istim stolom, navodno visoki policijski finkcioneri i lica osuđena za teška krivična djela, ponovo je aktuelizovala priču o sprezi dijela crnogorskog državnog aparata i pripadnika kriminalnog miljea.

I ovoga puta, Uprava policije oštro je demantovala pisanje medija, dok analitičari bezbjednosnih prilika upozoravaju da svaka sumnja o saradnji policije i kriminalaca zahtjeva reakciju državnih organa, koji treba da utvrde činjenice.

List Dan u jučerašnjem izdanju pod oznakom "Skandalozno", na naslovnici je objavio fotografiju sa slave, čiji je domaćin bio rukovodilac odsjeka za javni red i mir Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Duško Koprivica.

Za prepunom trpezom, prema pisanju Dana, navodno su se okupili direktor Uprave policije Slavko Stojanović, njegov pomoćnik Nikola Janjušević i Zoran Bigović, rukovodilac odsjeka za unutrašnje i upravne poslove. U društvu su im navodno bili Duško Roganović koji je osuđen za ubistvo, Veselin Peka Pejović osuđen za trgovinu narkoticima, i Petar Ilić, bivši policijski inspektor, takođe osuđen zbog sumnje za šverc oružja iz Crne Gore na Kosovo.

Da li je fotografija, za koju Dan nije naveo kada je nastala, autentična i kakav imaju komentar, Radio Slobodna Evropa je utorak pokušao da sazna na adresi Uprave policije, uputivši pitanja elektronskom poštom. Umjesto odgovora, Uprava policija oglasila se saopštenjem za javnost za današnje Dnevne Novine, demantujući da je na fotografiji njen direktor Slavko Stojanović i najavljujući tužbu protiv Dana.

Osim Uprave policije, još se jedino oglasio i policijski funkcioner Duško Koprivica, potvrđujući da Stojanović nije bio kod njega na slavi. Dodao je, međutim, kako među zvanicama nije bilo nikoga koga „policija potražuje“.

Sa druge strane, urednik Dana Nikola Marković u izjavi za naš radio kaže da je snimak sa slave vjerodostojan i da se sve može dokazati vještačenjem:

“To će se utvrditi u sudskom procesu koji je protiv Dana najavio gospodin Stojanović. Za nas u redakciji Dana, to je manje bitno od onoga što smo htjeli da postignemo, a to je javna debata o tome da se vrh policije nalazio u istom društvu sa licima koja su osuđena za najteža krivična djela.“

Na naše pitanje da li je njegovu redakciju kontaktirao nekog od nadležnih organa, Marković nam je odgovorio:

“Niti unutrašnja kontrola, niti etički odbor, niti tužilaštvo, niko od nadležnih državnih institucija nije kontaktirao Dan.“

Safet Kalić je 2014. godine uhapšen u Austriji po potjernici iz Crne Gore
Safet Kalić je 2014. godine uhapšen u Austriji po potjernici iz Crne Gore

Nije prvi put da se crnogorski mediji bave vezama podzemlja sa pojedincima u vrhu javne ili tajne policije. Najdrastičniji primjer bio je onaj iz 2001. godine, kada je na Youtube objavljen snimak sa svadbe Safeta Kalića, koji je 2014. godine uhapšen u Austriji po potjernici iz Crne Gore zbog pranja novca stečenog prodajom droge.

Na video snimku, među zvanicima na Kalićevoj svadbi, između ostalih, mogu se vidjeti Darko Šarić, kome se u Srbiji sudi za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, u društvu pojedinih najviših zvaničnika MUP-a Crne Gore, odnosno njene tadašnje Službe za državnu bezbjednost.

Podsjetimo, svojevremeno je i policija BiH imala saznanja o vezama Nasera Keljmendija sa crnogorskim bezbjednjacima, ali javnosti nije poznato da li je to ikada istraženo.

Sumnje o navodnoj vezi kriminalaca sa policajacima, dodatno je, u nedavnom intervjuu listu Vijesti, osnažio vođa Škaljarskog kriminalnog klana u Kotoru Jovan Vukotić. Prema njegovim riječima, crnogorska policija puna je kriminalaca sa značkama, koji su na platnom spisku mafije.

Na takve tvrdnje reagovao je novi ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić iz vladajuće Demokratske partije socijalista, naloživši unutrašnjoj kontroli MUP-a internu istragu, dok je Specijalno tužilaštvo tim povodom formiralo predmet i saslušalo više osoba. Sa druge strane, Uprava policije oglasila se oštrim demantijem, navodeći kako Vukotić nije iznio nijedan dokaz, i okrivila medije koji su mu dali prostora da na taj način ugrožavaju sigurnost policijskih službenika.

Da su i za poslednji slučaj objavljene fotografije odgovorni mediji, smatra član Parlamentarnog odbora za odbranu i bezbjednost iz vladajuće DPS Ljuiđ Ljubo Škrelja, potkrepljujući to sopstvenim slučajem:

“Ako ja za Novu godinu idem sa porodicom, pa me neko proglašava da sam u društvu mlade ženske osobe, a to mi je ćerka, onda je za mene svaki komentar izlišan. U svakom slučaju nadležni državni organi treba itekako dobro da rade, više i sa mnogo uspjeha, u cilju suzbijanja bilo kojeg oblika kriminaliteta.“

Glava kriminalne hobotnice u Crnoj Gori je u samom vrhu vlasti: Kaluđerović
Glava kriminalne hobotnice u Crnoj Gori je u samom vrhu vlasti: Kaluđerović

Koliko, ipak, medijski napisi o navodnoj saradnji pripadnika bezbjednosnih struktura sa kriminalcima, utiču na kredibilitet crnogorske policije, i da li je li neophodno insititucionalno razjasniti svaku sumnju, pitali smo Velizara Kaluđerovića, bivšeg člana Skupštinskog odbora za bezbjednost iz redova opozicionih Demokrata.

“Na žalost, brojni su primjeri gdje ima mnogo razloga za najozbiljniju sumnju da postoji sprega pojedinaca iz Uprave policije sa organizovanim kriminalom. A sve je to, u to sam potpuno ubijeđen, posljedica činjenice da imamo kriminalnu hobotnicu u Crnoj Gori, čija je glava u samom vrhu vlasti, a pipci te kriminalne hobotnice su raspoređeni po svim državnim strukturama. Posebno se vodi računa da oni budu veoma, veoma prisutni upravo u Upravi policije i Agenciji za Nacionalnu bezbjednost (ANB)“, zaključuje Kaluđerović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG